csütörtök - 2022. October 06.
18 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így véd a Tesla a biológiai támadások ellen – VIDEÓ

A nagyteljesítményű HEPA szűrő a cég szerint a levegőben lévő szennyeződések 99,97 százalékát képes kiszűrni.  

A Tesla egy érdekes videót tett közzé, amelyben azt demonstrálják egy Model Y segítségével, hogyan működik az autó HEPA szűrője és a biológiai támadások ellen védelmet nyújtó üzemmód (bioweapon defense mode), amely folyamatosan képes tisztán tartani az utastér levegőjét. 

Elsőként a Model X, majd a Model S esetében is, a kaliforniai elektromosautó-gyártó méretes HEPA szűrőket kezdett beépíteni a járműveibe. Az elképzelés lényege, hogy ezáltal egy sokkal erősebb és hatékonyabb levegőszűrő rendszert hozzanak létre, nem csupán azzal a céllal, hogy a jűrműben ülők ne legyenek akkora mértékben kitéve a légszennyezés közvetlen hatásának, de egyúttal azért is, hogy az autó ily módon hozzájáruljon a helyi légszennyezés csökkentéséhez. 

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója elárulta, hogy az ötletet a Google alapítója, Larry Page adta a rendszer megvalósításához.

A gyártó szerint a Model X-ben található szűrő nagyjából tízszer akkora, mint az autókban használt hagyományos légszűrők, és „százszor olyan hatékony, mint a prémium autóipari szűrők”, mivel képes kiszűrni „a finom részecskék és gáznemű szennyeződések legalább 99,97 százalékát, valamint a baktériumokat, a vírusokat, a pollent és a penészspórákat.”

Ráadásul a Tesla azt állítja, hogy amikor a rendszer maximális teljesítménnyel üzemel, képes akár biológiai támadásokkal szemben is védelmet nyújtani. 

Musk azt is elárulta, hogy a Model 3-ban nincs elég hely ahhoz, hogy megfelelő méretű HEPA szűrőt tudjanak beépíteni, ezért nem tud működni az autóban az üzemmód, ám a Model Y-ban már van elegendő hely a rendszer telepítéséhez. Ezt elsőként a Kínában gyártott elektromos SUV-kban mutatták be, és már a tavaly gyártott összes Model Y esetében alapfelszereltségnek számított. 

A Tesla füstbombákat robbantott fel egy légmentesen záró buborékban, melyben egy Model Y és egy BMW X3 parkolt. A villanyautóban aktiválták a bioweapon defense módot, melynek köszönhetően a füst nem tudott bejutni a jármű utasterébe, ám ugyanez már nem mondható el a bajor SUV-ról.

Bár ez önmagában még nagyon távol áll egy tudományos kísérlettől, különösen annak fényében, hogy a Tesla nem osztott meg információkat azzal kapcsolatban, hogy milyen fokozaton üzemelt a klíma a BMW-ben. 

Amikor a Tesla 2015-ben először bemutatta ezt a funkciót a Model X-ben, a kaliforniai cég közzétett néhány teszteredményt, amelyek azt mutatták, hogy a rendszer szükség esetén jelentősen képes javítani az utastér levegőjének minőségét.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!