2021. március 23. | 08:27

Íme a bizonyíték, hogy a formabontó ötlet működőképes lehet.

Körülbelül egy héttel ezelőtt egy érdekes videó került fel a The Tech of Tech nevű YouTube-csatornára, melyben az oldal fő tartalomgyártója egy Tesla Model 3 tetejére elhelyezett napelemek jótékony hatásairól beszél. A felvétel láttán az első adódó kérdés az lehet: mégis hogyan működik ez a gyakorlatban? Azt ugyanis eddig is tudtuk, hogy lehetséges az elektromos autók hatótávolságának növelése a napenergia felhasználásával, ám a költségek miatt nem éri meg a befektetés.

A szóban forgó Tesla Model 3 tulajdonosa elmagyarázza, hogy a napelemes panelek természetesen nincsenek a jármű tetejére erősítve, azokat csak álló helyzetben lehet használni. A napelemek a gyakorlatban egy 2 kWh-s töltőberendezést táplálnak, ami közvetíti az energiát az autó felé. A videóban elhangzik, hogy ez nem egy költséghatékony dolog, ám segítséget nyújthat olyan helyzetekben, amikor nincs áramforrás a közelben.

A napelemről történő töltés megkezdésekor a Tesla akkumulátorai 389 kilométeres táv megtételére elegendő töltöttséggel rendelkeznek. A hatékonyság növelésének érdekében a tulajdonos kikapcsolta az extra funkciókat. Nos, az elején a panelek egy része árnyékban van, így jelentősen csökken a teljesítmény. A kísérlet sikerességéhez az idő előrehaladtával változtatni kell a napelemek elhelyezésén és dőlésszögén.

A Tesla kijelzője szerint az adapterrel elérhető legmagasabb töltési feszültség 119 V, az áramerősség pedig 12A. Ezek az adatok megegyeznek egy sztenderd fali töltővel. Az adapter azonban mindössze egy órán át képes a töltésre, így a kísérlet eredményeként 11 kilométer extra hatótávolságot sikerült elérni. Ez a szám ugyan nem tűnik túlságosan meggyőzőnek, ám bizonyos esetekben pont ennyi hiányozhat, hogy az ember eljusson egy szervizbe vagy egy töltőponthoz.