Itt a nagy bejelentés: 2021-22 körül jön a Dacia első elektromos autója!

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-02-14, 16:18

Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan hogyan fog kinézni vagy milyen lesz az autó. De elképzelések már vannak!

Előkerült egy dokumentum, mely a Renault és az általa tulajdonolt Dacia elektromos autókról szőtt jövőbeni terveiről készült. 2019-re a Renault Zoe van szerepeltetve,amit ugye már bemutattak, 2020-ra pedig a villanyosított hibrid Clio, Megane és Captur sorakoznak. Ezek szintén nem újdonságok. Az ismert modellek mellett azonban feltűnik 9 db egyelőre nem azonosított autó is. Legnagyobb meglepetésre van köztük egy elektromos Dacia is.

Renault-Dacia elektromos modellek 2019-2021
Dacia Urban City car néven szerepel a képen a 2021-22 környékén érkező elektromos Dacia

Az teljesen világos, hogy a szigorodó károsanyag-kibocsájtási normák miatt egyetlen autógyártó sem kerülheti el a sorsát, azaz nem maradhat fenn hibrid, illetve tisztán elektromos autók nélkül a piacon. Nem véletlenül jelenik meg szinte naponta olyan hír, hogy ennyi meg annyi elektromos autót akarnak bemutatni eddig meg addig a gyártók. Nincs mese, rá vannak kényszerülve.

elektromos Renault Twingo Z.E.
Az egyik elképzelés szerint az elektromos Dacia a villany-Twingóhoz hasonló autó lehet

A jelek szerint 2020-21 környékén már a Dacia sem marad villanyautó nélkül, de az autóról egyelőre semmilyen konkrét információt nem árult el sem a Dacia, sem pedig az anyacég Renault. Találgatni persze lehet és fogok is. Egyik valószínű forgatókönyv, hogy a hamarosan debütáló elektromos Renault Twingo Z.E. alapjaira készül majd a villanyos Dacia. Tehát lesz egy Smart EQ Forfour – Renault Twingo Z.E. – Dacia valami hármas, hasonlóan a VW e-Up! – Skoda Citigo e iV – SEAT Mii Electric hármashoz.

Renault City K-Z
A másik elképzelés szerint az egyelőre csak Kínában kapható Renault City K-ZE lesz majd az európai olcsó elektromos Dacia

De az is előfordulhat – és én személy szerint ezt tartom reálisnak - hogy a nemrég bemutatott, Kínában forgalmazott Renault City K-ZE szolgál majd alapjául a Dacia elektromos autójának. Ez annál is inkább valószínű, mert a Renault nemrég pedzegette, hogy készül majd egy Európa-kompatibilis kivitel belőle, lehet, pont a Daciára gondoltak. A City K-ZE Kínában sem számít drága mulatságnak, átszámítva körülbelül 2,8 millió forintba kerül, ami nem kifejezetten magas összeg egy teljesen elektromos autóért.

Feltehetően az európai verzió – ha valóban erről a modellről van szó - még Dacia emblémával is drágább lesz köszönhetően a javított biztonsági nívónak és a magasabb felszereltségi színvonalnak. Hogy a 44 lóerős villanymotor és a 271 kilométeres hatótáv marad-e, a jövő homályába vész. Pontos információk később várhatók, amikor a gyártók hivatalosan is bejelentik az új Daciát, azonban egy dolgot biztosra vehetünk: biztosan ez lesz a legolcsóbb elektromos autó a piacon.

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
2019-es Tesla Model 3 elölről
2020. február 25.
Először lett két országban is elektromos modell a legnépszerűbb autó.

További hírek