kedd - 2022. november 29.
1.5 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Jelentős visszaeséseket okozhat az elektromos autógyártásban az EU javaslata

2022. július 06. | 19:09

Az előterjesztés a mérgező anyagok legmagasabb kategóriájába sorolna bizonyos lítiumszármazékokat, ez pedig megpecsételheti az EV szektorba érkező befektetések sorsát. 

Az Európai Bizottság asztalán van egy olyan javaslat, mely a nyolcvanas és kilencvenes években elvégzett tanulmányok alapján a reproduktív és fejlődési mérgező anyagok legmagasabb kategóriájába sorolna bizonyos lítiumszármazékokat. Az előterjesztés ellen az akkumulátorgyártókat képviselő Eurobat, a Nemzetközi Lítium Szövetség, valamint az Eurometaux francia autóipari szervezet is nyílt levélben tiltakozik. 

európai uniós zászló
 Kép: Unsplash

A lítium az elektromos járművekben használt akkumulátorok fő alkotóeleme, emellett pedig a gyógyszeriparban, az ipari kenőanyagok és speciális üvegek gyártásához is használják. A szektor szereplői attól tartanak, hogy a lítium negatív besorolása miatt csökkenhet a befektetői kedv, ez pedig jelentős visszaeséseket okozna az iparágban.

A nyílt levelet megfogalmazó csoportok a lítium besorolásának tudományos alapjaival kapcsolatban támasztottak kétségeket. Az Európai Bizottság 2020-ban kritikus nyersanyagnak minősítette a lítiumot, az előterjesztés azonban visszavetné a bányászati tevékenységeket is. A javaslat konkrétan a lítium-karbonát, lítium-hidroxid, és lítium-klorid anyagokra vonatkozik. 

„Ha ezek a lítiumszármazékok kedvezőtlen besorolást kapnak, olyan jelentős negatív következményekkel kell számolnunk, amit az Európai Unió nem szándékozott elérni. Ezzel a döntéssel megkérdőjelezhetővé válik a lítium bányászata, finomítása, felhasználása és újrahasznosítása” – fogalmazott Roland Chavasse, a Nemzetközi Lítium Szövetség főtitkára. 

A reproduktív és fejlődési mérgező anyagok kategóriájába történő besorolás a vásárlók és a gyártók szempontjából költségnövekedést eredményezhet, ami ronthatja a befektetői hozzáállást, véli Francesco Gattiglio, az Albemarle külkapcsolatokért felelős igazgatója. Az Albemarle a világ legnagyobb lítiumbányászati vállalata. 

Nyitókép: Unsplash

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!