vasárnap - 2022. October 02.
11 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Joe Biden az amerikai munkásokat és az elektromos autókat méltatta

Az USA első embere egy Cadillac SUV-ba és egy narancssárga Corvette-be is beleült.

Joe Biden amerikai elnök még a nyilvánosság előtt körbejárta az Észak-Amerikai Autószalon rendezvényterét Detroitban. A demokrata párti politikus egy ezüstszínű Cadillac SUV-ba és egy narancssárga Corvette-be is beleült, beszédében pedig Detroit város mellett az elektromos járművek jelentőségét méltatta.

„Egy jobb Amerikát szeretnénk építeni, mely szembeszáll az éghajlati válsággal, ennek a harcnak az élére pedig az amerikai munkások állnak” – fogalmazott az amerikai elnök.

A szenátus tavaly novemberben egy 1 billió dolláros infrastrukturális fejlesztési törvényt fogadott el. Biden bejelentette, hogy ennek keretében 35 állam kap elektromos töltőállomásra vonatkozó, 900 millió dolláros támogatást. A 79 éves politikus Barack Obama alelnökeként szorgalmazta a General Motors és a Chrysler számára nyújtott állami támogatást a 2008-2009-es gazdasági válság idején.

Detroit három nagyágyúja, a Ford és a Stellantis égisze alá tartozó GM és Chrysler is új elektromos modellekkel készül a grandiózus seregszemlére. A villanyautók piacán ugyan továbbra is a Tesla dominál, a többiek mindenesetre megkezdték a felzárkózást. Biden elnök 2021 augusztusában kijelentette, 2030-ra az Egyesült Államokban eladott új autók 50 százalékának elektromos vagy plug-in hibrid meghajtásúnak kell lennie.

Joe Biden szerint az elektromos autóké a jövő | Fotó: Depositphotos

A célkitűzések teljesítéséhez biztosítani kell a megfelelő hátteret, mind az infrastruktúra, mind pedig az alapanyagok tekintetében. Ali Zaidi, a Fehér Ház nemzeti klímatanácsadója a Reutersnek elmondta, az autógyártók és az akkumulátorok előállításával foglalkozó vállalatok 2022-ben 13 milliárd dollárt fektettek az elektromos autók megvalósításába.

„Hiszem, hogy kezünkben van az autós piac jövője. Az amerikai gyártók visszatértek, Detroit visszatért, Amerika visszatért. Ismét bizonyítottuk, hogy az amerikai embereket nem lehet leírni” – mondta Joe Biden a rendezvényen tartott beszédében.

A Detroitban megrendezésre kerülő Észak-Amerikai autószalonon a gyártók új modelljei mellett dinoszauruszokkal és a világ legnagyobb gumikacsájával is találkozhatnak az érdeklődők.

Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!