2022. november 15. | 15:09

Hivatalosan is a világ leggyorsabb elektromos autója lett a Rimac Nevera.

A Rimac egy horvát autómárka, amely elektromos sportautókra szakosodott. Mostani zászlóshajója, a Nevera pedig sorra dönti a rekordokat. Legutóbb 8, 58 másodperces 400 méteres sprintjével lepte meg a világot, most pedig hivatalosan is a világ leggyorsabb elektromos autója címet is elnyerte. A hírt Mate Rimac is bejelentette Facebook-oldalán.

A német Papenburgi Autós Tesztpályán döntötték meg a rekordot, amikor a Nevera 412 km/órás sebességgel száguldozott, az autót Miro Zrnčević, a cég tesztpilótája vezette.

A Nevera gyári beállítása 354 km/órára korlátozza a jármű végsebességét, ezért a gyártó ezt a funkciót kikapcsolta. Sokan mondhatnák, hogy így akkor könnyű, de az a nagyjából százötven ember, aki Nevera-tulajdonosnak nevezheti magát, Rimac-rendezvényeken saját modelljükben is kérheti a szabályozó elektronika kikapcsolását.

Tehát a Neverát nem alakították át a csúcssebesség eléréséhez és utcai használatra alkalmas Cup 2 R gumikat kapott, sőt még a Michelin egy mérnöke is kint volt az eseményen, hogy a gumikat ellenőrizze.

Bár a Bugatti Chiron Super Sport 490 km/órás sebességét nem érte el, az 1914 lóerős elektromos autó így is rekordot állított fel, 412 km/órás sebességet ért el, messze maga mögé utasítva a többi villanyautót: az Aspark Owl és a Tesla Roadster is „csupán" 400 km/órára képes.

Rimac