2023. szeptember 04. | 13:13

Megvannak az elektromosautó-töltők árai, ám sokat spórolhatunk itt egy egészen egyszerű lépéssel.

A Lidl sokáig támogatta több országban is az elektromos autók terjedését azzal, hogy parkolóiba telepített töltőit ingyenesen lehetett használni. Most jött egy kis átalakítás a rendszerben, és az ingyenesség sok ország után most nálunk is meg fog szűnni.

Erről korábban már mi is írtunk, ám a töltők árazása sokáig kérdőjeles volt. Sokan attól tartottak, hogy ha ez az opció is fizetőssé válik, akkor majd az villanyautósok nem fognak feltétlen a Lidl üzleteibe járni vásárolni. Ám ez nem biztos, hogy így lesz.

Az árazás ugyanis elég kedvező lett, és több felületről is elérhető a fizetés. Megszűnik az addigi töltéshez használt Lidl eCharge applikáció, és a szolgáltatás bekerül a Lidl Plus alkalmazásba.

Ez azért jó az áruházláncnak, mert így az aktuális kedvezményeiket, akcióikat folyamatosan látja majd a tölteni kívánó ügyfél is amellett, hogy a töltés és a vásárlás között is húzhat kedvezményeket. Emellett egyébként a töltés elérhető lesz majd a Lidl weboldaláról és roamingon keresztül is.

A nagy dobás mégis a Lidl Plus alkalmazáson keresztül történő fizetés, és nem csak a reklámok miatt. Innen ugyanis jóval olcsóbb lesz majd a töltés, bár az alapár sem mondható vészesnek.

Az alapár ugyanis weboldal vagy roaming használata során 199 ft/kWh lesz AC töltő esetén, míg DC-nél már 229 ft/kWh. Ezzel szemben, ha valaki az applikációt használja a töltés során, annak előbbi csupán 149, utóbbi pedig 179 ft/kWh lesz, ami jó 20-25 százalékos árcsökkenés.

Tehát megéri majd az applikációt használni annak, aki itt töltené elektromos autóját. Emellett még számolni kell azzal, hogy a töltés során zárolnak a számlánkon 5000 forintot, de a töltés végeztével ezt visszakapjuk.

Az új rendszert a Lidl áruházak parkolóiban a töltőiknél szeptember 5-én fogják bevezetni. Innentől az egyetlen olyan áruház, ahol a villanyautósok ingyen tölthetnek majd, az a Penny lesz.

Sean Gallup / Getty Images