2023. június 06. | 14:07

Rowan Atkinson egyébként villamosmérnök és óriási autórajongó.

Biztos vagyok benne, hogy Rowan Atkinson neve is sokat mond az átlag embernek. De lehet, hogy még szélésebb rétegek tudják miről is beszélek, ha azt mondom, hogy Mr. Bean.

Megvan azért, hogy a humorista, színész és forgatókönyvíró nem feltétlen arról híres, hogy ő egyébként villamosmérnök és egyben az autók szerelmese. Elképesztő gyűjteménye van, amiben elektromos és hibrid autó is szerepel.

Ezt kifejtette egy általa írt véleménycikkben is, amelyben egyébként az elektromos autózásról ír. Ebben leszögezi, hogy bár eleinte bízott az elektromos autózásban, hogy majd elhozza a tisztább és fentarthatóbb jövőt, de most már átverve érzi magát, ezt így írta le:

Az első hibrid autómat 18 évvel ezelőtt, az első tisztán elektromos autómat pedig kilenc évvel ezelőtt vettem, és (a rossz elektromos töltési infrastruktúra ellenére) mindkettővel nagyon élveztem az együtt töltött időt.

Az elektromos járművek talán egy kicsit lélektelenek, de csodálatos szerkezetek: gyorsak, csendesek és egészen a közelmúltig nagyon olcsóak. De egyre inkább úgy érzem, hogy egy kicsit becsaptak.

Leírta azt is, hogy némi kutakodás után bárki ráeszmélhet, hogy nem ezek fogják megoldani a bolygó környezetvédelmi problémáit. Hiszen az elektromos autók gyártása során az üvegházhatású gázok kibocsátása magasabb, mint egy belső égésű motorral szerelt autóénál.

Ez szerinte főleg a lítium-akkumulátornál jelentkezik, hiszen előállítása már eleve sok ritkaföldfémet igényel. Emellett rengeteg energiába kerül és élettartama is legfeljebb 10 év, ami után el lehet dobni/újra kell hasznosítani.

A legnagyobb probléma állítása szerint, hogy a döntéshozók csak azzal foglalkoznak, hogy közvetlenül mi jön ki a kipufogón. Mert ebben persze, hogy tisztább az elektromos autó, de teljes élettartamát nézve már kicsit árnyaltabb a kép.

Emellett súlyos problémának tartja az emberi pazarlást is, hiszen folyamatosan új autókat veszünk. Elképesztő mennyiségű kocsit gyártanak a világban, hiszen ezeket valaki megveszi és pár év után el is dobja, miközben semmi baja nincsen. Ez pedig a nagybetűs pazarlás.

Dave J Hogan / Getty Images