2022. június 21. | 12:08

Az amerikai cég munkaerő-tobozása nem a tervezett ütemben halad.

A Teslának meg kell emelnie a béreket Németországban az ország vezető autóipari szakszervezete, az IG Metall szerint, amennyiben el akarja érni azt a célját, hogy több ezer további munkavállalót vegyen fel a Gigafactory Berlinbe.

Az IG Metall azt közölte, hogy több bejelentést is kapott a Tesla Giga Berlinben dolgozó munkatársaitól, akik nem megfelelő vagy egyenlőtlen bérekre panaszkodnak. A szakszervezet saját elemzése alapján a szakmunkások körülbelül 20 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a Tesla üzemében, mint az IG Metall bérmegállapodásokkal rendelkező rivális autógyártóknál.

Birgit Dietze, az IG Metall regionális vezetője elmondta, a Tesla toborzása nem a tervezett tempóban halad. Bár sokan érdeklődnének a munkalehetőségek iránt a Teslánál, ám végül mégsem váltanak, többek közt azért, mert néha jóval többet keresnek jelenlegi pozíciójukban rivális autóipari cégeknél.

A Tesla a tervek szerint mintegy 12 ezer embert fog foglalkoztatni a Giga Berlinben, miután a járműgyártás eléri maximális kapacitását és megkezdődik az akkumulátorgyártás.

Az amerikai vállalat márciusban azt közölte, hogy már több mint 3000 ember dolgozik a gyárban, és további több ezer munkavállalót tervez alkalmazni a következő hónapokban. A Tesla azonban azóta nem közölt információt azzal kapcsolatban, hol tart most a munkavállalói létszám bővítése.

Elon Musk a közelmúltban több, a munkahelyeket érintő kijelentést is tett. Először arra hívta fel az alkalmazottak figyelmét, hogy a fizetett munkások 10 százaléka elveszítheti az állását, majd nem sokkal később már arról beszélt, hogy a cég alkalmazottainak teljes létszáma növekedni fog.

Nyitókép: Tesla