Stratégiai megállapodást kötött egymással a kínai elektromosautó-gyártó, a NIO és a holland-angol multinacionális olajvállalat, a Shell, amelynek értelmében közösen fejlesztik a villanyautók töltőinek és akkumulátorcsere-állomásainak technológiáját és infrastruktúráját.

A NIO jelenleg több mint 600 akkucsere-állomást üzemeltet Kínában, a hónap közepén pedig megnyitotta első európai Power Swap Stationt is Norvégiában. A Shellel való együttműködés kezdetben két új, kísérleti jellegű telep létesítését jelenti, a távlati cél pedig az, hogy 2025-ig a közösen üzemeltetett állomások száma elérje a 100 darabot.

A két cég együttműködése egyúttal azt is magába foglalja, hogy a Shell töltőközpontjain megjelennek a kínai vállalat akkucsere-állomásai, valamint a NIO számára kulcsfontosságú helyszíneken Shell Recharge gyorstöltőket fognak telepíteni.

Az együttműködés Kína mellett Európára is kiterjed majd, ahol a két cég a Shell Recharge Mobility Service Provider szolgáltatás integrálásán dolgozik majd, amely hozzáférést biztosít az ügyfeleknek a kontinens egyik legnagyobb roaming villanyautó-töltési hálózatához.

A bejelentés kapcsán Kapitány István, a Shell Mobility globális ügyvezető alelnöke elmondta, a szén-dioxid-semlegesség egy olyan globális kihívás, amely széleskörű, sokoldalú megoldásokat igényel. Éppen ezért a két cég az akkumulátorcsere-állomások és a gyorstöltők mellett otthoni és üzleti töltési megoldásokat is kínál majd a NIO ügyfelei részére.