2021. október 04. | 12:04

A japán vállalatnak nagyszabású tervei vannak, 2030-ban robotokat is küldenének a Holdra.

Az autógyártók többségéhez hasonlóan a Honda is gőzerővel dolgozik az alternatív meghajtású modellek fejlesztésén. A japán vállalat ezzel együtt nagyszabású terveket szövöget: a következő évtized elejére robotokat küldene a Holdra, valamint önvezető, repülő taxikkal forradalmasítaná a közösségi közlekedést.

A Honda tervei szerint létrehoznának egy tisztán elektromos légijárművet rövidebb utak megtételéhez, illetve egy gázturbinával működő, hibridet hosszabb távokra. A szolgáltatást az Uberhez hasonlóan egy okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével lehetne igénybe venni. A szinte hangtalan működésnek köszönhetően az önvezető repülőtaxi tökéletesen alkalmas lehet a városi közlekedésben történő használatra. A Honda elképzelései szerint a járművek folyamatos összeköttetésben lennének a légiforgalmat irányító egységekkel, így a lehetséges veszélyekre is tudnának távolról reagálni, valamint az elérhető gyorsabb útvonalak kiválasztása is lehetővé válna. A projektben a japán szakemberek robotokkal, repülőgépekkel, önvezető technológiával, fenntartható üzemanyagokkal, illetve a Forma-1-gyel kapcsolatos tapasztalatait is hasznosítani fogják.

A jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozások, valamint az elektromos járművek nem megfelelő hatótávolsága miatt ez a személyszállítási megoldás egyelőre nem válhat valósággá. A technológia azonban folyamatosan fejlődik, a Honda pedig egyszerre több vasat is tűzben tart. A japán vállalat a közelmúltban jelentette be, hogy a legénység nélküli Hold-expedíciókhoz alkalmazható robotok fejlesztésén is dolgozik. A Honda emellett 2030-tól szeretne földkörüli pályára állított műholdakat is az űrbe küldeni, kisméretű, többször hasznosítható rakéták segítségével.

A környezetvédelmi normáknak és trendeknek megfelelően a Honda is a tisztán elektromos jövő mellett tette le voksát. Mibe Tosihiro, a vállalat idén beiktatott új globális vezérigazgatója elmondta, legkésőbb 2040-től már kizárólag villanyosított modelleket kívánnak értékesíteni.