A 2022-es új Mazda 2 Hybrid a japán gyártó első olyan modellje lesz, amely a Toyota és a Mazda között született partneri együttműködés jegyében készült. Bár az autót a Toyota építi és szállítja, ettől függetlenül azonban a Mazda modelljeként fogják értékesíteni.

A Toyota Yaris alapjaira készült szupermini az első full hibrid autó a Mazda kínálatában, a lágy hibrid 2-es, 3-as, CX-30 és CX-5 mellett. Ehhez a palettához fognak csatlakozni a gyártó első plug-in hibrid hajtáslánccal kínált modelljei, amelyek várhatóan 2023-ban érkeznek majd.

A hajtáslánc egy az egyben a Yaris Hybridből származik, amelyben egy 1,5 literes, háromhengeres turbós benzinmotort kapcsoltak össze egy villanymotorral. Így a rendszer együttesen 120 lóerő és 145 newtonméter leadására képes, ami 9,7 másodperc alatt gyorsítja az autót nulláról 100 kilométer/órás tempóra. A hivatalos adatok alapján az új Mazda 2 Hybrid étvágya mindössze 3,18 liter lesz 100 kilométerenként. A hibrid rendszer azonban csak rövidebb távon és alacsony sebesség mellett teszi lehetővé a tisztán villanyhajtással történő közlekedést.

Míg a Mazda a Yarist használja a 2-es hibrid alapjául Európában, addig a Toyota korábban Yaris néven forgalmazta a jelenlegi Mazda 2-est Észak-Amerikában.