Zuhant a Tesla részvényárfolyama, Elon Musk 15 milliárd dollárt bukott

Kóti Gergő újságíró
Közzétéve:
2021-02-24, 10:20

Az elektromosautó-gyártó vezetője már nem a világ leggazdagabb embere.

A Tesla részvényárfolyama 8,6 százalékot zuhant a hétfői nap folyamán, így a kaliforniai elektromosautó-gyártó papírjainak értéke egy hét alatt 15 százalékkal csökkent. Elemzők szerint ez – legalábbis részben – a vezérigazgató, Elon Musk leutóbbi lépéseinek köszönhető. A cégvezető személyes vagyonának értéke mintegy 15 milliárd dollárral esett vissza.

A hétfői részvényárfolyam-csökkenés 2020 szeptembere óta a legjelentősebb egynapos esés volt. Történt mindez azt követően, hogy Musk a Twitteren kifejtette, megítélése szerint a kriptovaluták árai „valóban magasnak tűnnek”. Ez a kijelentés pedig különösen aggasztó lehet a potenciális befektetők számára, különösen azóta, hogy a Tesla hivatalosan bejelentette, 1,5 milliárd dollárt fektet be a Bitcoinba.

A Tesla korábban azt is elárulta, hogy a kriptovalutába történő befektetés nem Musk kizárólagos döntésének eredményeként született meg. A hivatalos álláspont szerint azzal indokolták a vásárlás szükségességét, hogy ez a lépés „nagyobb rugalmasságot biztosítana a készpénzhozam további diverzifikálása és maximalizálása érdekében”.

Bitcoin érmét tart, Elon Musk a színpadon előadást tart – montázs

Szakértők szerint a Tesla részvényárfolyamának visszaesése nem írható kizárólag Musk számlájára. Kedden a Bloomberg arról számolt be, hogy Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója kifejtette, meglátása szerint erősen kétséges, hogy a Tesla hosszabb távon képes lesz fenntartani vezető pozícióját az elektromos autók szektorában.

„A Tesla számára nem lesz könnyű feladat az eddig látott tempóban folytatni a növekedést, mivel az iparág többi szereplője nagy erőkkel tör előre” – nyilatkozta Zipse.

Dan Ives, a Wedbush Securities munkatársa a Yahoo Finance-nek adott interjújában elmondta, hogy az Tesla részvényárfolyamában tapasztalt csökkenés a Bitcoin vásárlás mellett annak is betudható, hogy a kaliforniai vállalat úgy döntött, megszünteti a legolcsóbb, belépőszintű Model Y gyártását.

Emellett Musk nyilatkozatait követően a kriptovaluta árfolyama is bezuhant ezen a héten. Egy Bitcoin a Tesla bejelentésekor 39 ezer dollárért cserélt gazdát, azóta jelentős emelkedés volt tapasztalható, és egészen 57 ezer dollárig kúszott az árfolyam. A héten azonban eddig folyamatos csökkenés tapasztalható, és jelenleg már kicsivel 49 ezer dollár alá gyengült az árfolyam.

Elon Musk a Wall Streeten egy Tesla Roadster előtt pózol

Akármi is álljon az ingadozás hátterében, a Tesla papírjai a keddi tőzsdei nyitást követően rövid ideig 652 dollárért cseréltek gazdát. Ez alacsonyabb, mint amikor 2020 decemberében a cég csatlakozott a S&P 500 indexhez. A keddi mélypontot követően ismét erősödést lehetett tapasztalni, a napot 698 dolláros árfolyamon zárta a Tesla. Figyelembe véve, hogy február 17-én már 798 dollárt is adtak egy darab részvényért, a csökkenés szemmel is igen jól látható.

 

Kapcsolódó írások

egy kéz egy Volkswagen emblémát fényesít
2021. április 01.
Elon Musk és a Tesla egy hasonló eset miatt 20 millió dollár büntetést volt kénytelen kifizetni.
Elon Musk grimaszol, a háttérben egy Bitcoinnal borított Tesla Model S
2021. március 24.
Egyelőre csak az USA-ban, de még idén a világ többi részén is elérhetővé teszik a lehetőséget.

További hírek