szombat - 2023. szeptember 23.
17.5 °C
enyhe intenzitású zápor
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Zuhant a Tesla részvényárfolyama, Elon Musk 15 milliárd dollárt bukott

2021. február 24. | 12:20

Az elektromosautó-gyártó vezetője már nem a világ leggazdagabb embere.

A Tesla részvényárfolyama 8,6 százalékot zuhant a hétfői nap folyamán, így a kaliforniai elektromosautó-gyártó papírjainak értéke egy hét alatt 15 százalékkal csökkent. Elemzők szerint ez – legalábbis részben – a vezérigazgató, Elon Musk leutóbbi lépéseinek köszönhető. A cégvezető személyes vagyonának értéke mintegy 15 milliárd dollárral esett vissza.

A hétfői részvényárfolyam-csökkenés 2020 szeptembere óta a legjelentősebb egynapos esés volt. Történt mindez azt követően, hogy Musk a Twitteren kifejtette, megítélése szerint a kriptovaluták árai „valóban magasnak tűnnek”. Ez a kijelentés pedig különösen aggasztó lehet a potenciális befektetők számára, különösen azóta, hogy a Tesla hivatalosan bejelentette, 1,5 milliárd dollárt fektet be a Bitcoinba.

A Tesla korábban azt is elárulta, hogy a kriptovalutába történő befektetés nem Musk kizárólagos döntésének eredményeként született meg. A hivatalos álláspont szerint azzal indokolták a vásárlás szükségességét, hogy ez a lépés „nagyobb rugalmasságot biztosítana a készpénzhozam további diverzifikálása és maximalizálása érdekében”.

Szakértők szerint a Tesla részvényárfolyamának visszaesése nem írható kizárólag Musk számlájára. Kedden a Bloomberg arról számolt be, hogy Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója kifejtette, meglátása szerint erősen kétséges, hogy a Tesla hosszabb távon képes lesz fenntartani vezető pozícióját az elektromos autók szektorában.

„A Tesla számára nem lesz könnyű feladat az eddig látott tempóban folytatni a növekedést, mivel az iparág többi szereplője nagy erőkkel tör előre” – nyilatkozta Zipse.

Dan Ives, a Wedbush Securities munkatársa a Yahoo Finance-nek adott interjújában elmondta, hogy az Tesla részvényárfolyamában tapasztalt csökkenés a Bitcoin vásárlás mellett annak is betudható, hogy a kaliforniai vállalat úgy döntött, megszünteti a legolcsóbb, belépőszintű Model Y gyártását.

Emellett Musk nyilatkozatait követően a kriptovaluta árfolyama is bezuhant ezen a héten. Egy Bitcoin a Tesla bejelentésekor 39 ezer dollárért cserélt gazdát, azóta jelentős emelkedés volt tapasztalható, és egészen 57 ezer dollárig kúszott az árfolyam. A héten azonban eddig folyamatos csökkenés tapasztalható, és jelenleg már kicsivel 49 ezer dollár alá gyengült az árfolyam.

Akármi is álljon az ingadozás hátterében, a Tesla papírjai a keddi tőzsdei nyitást követően rövid ideig 652 dollárért cseréltek gazdát. Ez alacsonyabb, mint amikor 2020 decemberében a cég csatlakozott a S&P 500 indexhez. A keddi mélypontot követően ismét erősödést lehetett tapasztalni, a napot 698 dolláros árfolyamon zárta a Tesla. Figyelembe véve, hogy február 17-én már 798 dollárt is adtak egy darab részvényért, a csökkenés szemmel is igen jól látható.

 

Pénteken a benzin és a gázolaj is tovább drágul a magyar kutakon Pokoli nagy autóbalesete volt Tiger Woodsnak, nyílt törésekkel vitték kórházba

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!