kedd - 2022. november 29.
2 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

12 hengeres, 563 lóerős Toyota Hilux, ami beléd fojtja a szót - VIDEÓ

2022. szeptember 19. | 10:56

Csukott szemekkel várták, hogy vajon belefér-e majd a márkán belüli 12 hengeres motor a Hilux orrába és amikor belefért, jöttek a további problémák.

A Toyota Hilux önmagában is egy elismert és tisztelt gép, de amikor a dél-afrikai Fatboy Fab Works csapata hozzányúlt, akkor valami igazán félelmetes született. Nem csak Hilux lett egy hatalmas motorral, hanem versenyeszköz és emellett mindennapi járós autó.

A 12 hengeres motor a Toyota Centuryból jött, ami a Toyota nagy, luxusautója. Nem szégyen, ha nem ismered, hiszen ezt kizárólag japánban árulták, így a Fatboy Fab Works csapata is amikor nehezen egy japán kapcsolaton keresztül beszerzett egy ilyen motort, aggódva várták, hogy befér-e majd a Hiluxba. Kiderült, hogy aggodalomra semmi ok, mert bár a motornak, váltónak új tartóbakokat kellett tervezni és gyártani, az autó vázának vágása agy alakítása nélkül befért a technika és a hajtáslánc is. Az pickup más részein keveset módosítottak, a rugók lettek keményebbek a gyári futómű mellett, illetve az üléseket cserélték ki versenyülésekre és azokon a biztonsági öveket négypontos övekre.

Tehát lett egy V12-es Hiluxuk a gyári négy sebességes automataváltóval és a gyári számokkal. Az eredeti Century motor egy hegyes technika a maga 280 lóerejével, ezért a csapat jó ötletnek gondolta egy sor belső alkatrész erősebbre való cseréje után megfújni hengersoronként egy turbóval. Így lett a horror-pickup 563 lóerő és több, mint 700 Nm nyomaték. Ezt a teljesítményt pedig csak kizárólag a hátsó kerekekre adja le, nehogy már könnyű dolga legyen a sofőröknek.

Persze a megnövekedett teljesítmény törte a váltókat, mint a ropit, így beszerezték a Supra négysebességes automatáját, ami bírt a gyűrődést, de tervben van egy kézi váltó beszerelése is. Emellett folytatták a belső alkatrészek erősebbre cserélését, így az építők szerint még nagyobb teljesítmény mellett, akár az 1000 lóerőt is elbírhatja majd az őrületes Hilux. Az autó egyébként néha megjelenik helyi versenyeken és időnként kimennek vele játszani akár aszfaltra, akár homokra, de többnyire az egyik építő hétköznapi járós autója.

Carscoops, Nyitókép: Pexels

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!