2021. január 21. | 14:08

A Willow Springs Raceway versenypályán rögzített felvétel is a rendező autók iránti rajongásáról árulkodik.

A most következő időutazás során egészen 1966-ig repülünk vissza. Az angol labdarúgó válogatott ebben az évben nyerte egyetlen világbajnoki címét, Franciaország államfője az a Charles de Gaulle volt, akinek a nevét ma Párizs repülőtere viseli, Magyarországon pedig Kovács Kati nyerte az első ízben megrendezett Táncdalfesztivált. A Stars Wars filmek világhírű rendezője, George Lucas mindeközben a Willow Springs Raceway versenypályán tűnt fel, Dél-Kaliforniában. Lucas az egyetemi diplomaprojektjének keretében egy rövidfilmet forgatott a legendás helyszínen.

Az 1:42,08. címet viselő, alig több mint nyolc perc hosszúságú felvétel egyik főszereplője Pete Brock, aki a General Motors és a Shelby American számára is tervezett autókat, illetve íróként irodalmi karriert is befutott. Ebben a rövidfilmben ő vezette azt a Lotus 23 versenyautót, mely a kamerák előtt körözött Willow Springsben.

George Lucas nevét nyilván mindenki a Star Wars-filmek kapcsán ismeri, ám Dél-Kalifornia autóimádata komoly hatással voltak rá az ötvenes-hatvanas években. Lucas rendezte az 1973-ban megjelent American Graffiti című klasszikust, mely minden idők egyik legjobb autós filmje. A sárga színű 1932-es Ford Deuce modellt még napjainkban is megcsodálják a bemutatókon, nem beszélve a fekete 1955-ös Chevrolet-ről, melyet ebben a filmben az a Harrison Ford vezet, aki később Han Solo szerepét játszotta a Csillagok Háborújában. Gondolj csak bele, és rögtön értelmet nyer a hosszú versenyzős jelenet a Star Wars első epizódjából.

A világhírű filmrendezőnek egyébként fiatalkori álma volt, hogy autóversenyző váljon belőle. 18 éves korában súlyos autóbalesetet szenvedett, melyben majdnem életét vesztette, ekkor vált biztossá, hogy el kell engednie versenyzői álmait. Egyszer egy exkluzív, hírességeknek szóló versenyen is indult, melynek egy látványos ütközés vetett véget. Lehet, hogy nem volt vele az Erő?