2 milliárd forintért találhat gazdára Bernie Ecclestone ultraritka versenyautója

Közzétéve:
2021-01-20, 17:29

A legendás Jaguar D-Type versenyautó már veszített értékéből.

Jövőre ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Jaguar. A brit autógyártó számos legendás sportautót gyártott fennállása során. Az ötvenes évek egyik kiemelkedő modellje a D-Type volt, mely 1955 és 1957 között zsinórban háromszor diadalmaskodott a Le Mans-i 24 órás viadalon. Ebből az autóból mindössze 17 példány gördült le a gyártósorról. Az RM Sotheby aukciós ház januárban egy olyan D-Type modell bocsát árverésre, mely a Forma-1 egykori vezetője, Bernie Ecclestone tulajdonában állt.

Jaguar D-Type

A szóban forgó autót 1955-ben gyártották Manchesterben. Mivel a legtöbb D-Type a klasszikus brit „versenyautózöld” színű festést kapott, a vörösben pompázó változat valóban rendkívül ritkává teszi. A legenda szerint a Jaguar ezzel a színválasztással próbált betörni az olasz piacra. Ecclestone egy rövid időszak után eladta az autót Peter Blond autóversenyzőnek, aki versenyeken is rajthoz is állt vele. A következő tulajdonos, Jonathan Sieff is folytatta ezt a hagyományt, a D-Type még a hatvanas-hetvenes években is rendszeres résztvevője volt különböző viadaloknak.

Jaguar D-Type

Az autó 3,4 literes XK motorja 245 lóerős teljesítmény leadására képes. 1982-ben egy amerikai gyűjtő vásárolta meg a kocsit, mely azt megelőzően a Led Zeppelin zenekar menedzserének tulajdonában is állt. Jelenlegi gazdájához 2008-ban került, aki az Arizonában megrendezésre kerülő árverésen akár 2 milliárd forintnak megfelelő összeget is kaphat érte.

Jaguar D-Type kormánya

Érdekesség, hogy Ecclestone Jaguarja már nem először kerül kalapács alá. 2018-ban a becslések meghaladták a 3 milliárd forintos határt – úgy tűnik, a legendás sportkocsi némileg veszített korábbi értékéből.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ecclestone
2020. július 02.
A Forma-1 egykori tulajdonosa immár négy gyermek édesapja.
1969 Dodge Charger Daytona, fekete, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. október 19.
1969-ben mutatkozott be a NASCAR történetének egyik legikonikusabb sportautója, a Plymouth Superbird testvéreként is ismert Dodge Charger Daytona.

További hírek