A 22 legjobb autós múzeum - 2. rész

Közzétéve:
2020-07-05, 09:38

A brit autógyártás csodái mellett kitekintünk Kínába és az Egyesült Államokba is.

Ha lemaradtál az első részről, pótold!

12. British Motor Museum (Egyesült Királyság)

British Motor Museum több mint 300 autóból álló gyűjteménnyel büszkélkedhet. A múzeumot a Brit Autóipari Örökségalap gondozza. A kollekcióban a brit autógyártás büszkeségei, rengeteg egyedülálló darab, valamint számos prototípus és koncepcióautó található. Itt láthatod a világ legidősebb MG, Land Rover és Mini modelljét.

Az Egyesült Királyságban néhány kitűnő sportautót is gyártottak az évtizedek során, a múzeumban együléses gépek mellett raliautók is ki vannak állítva.

British Motor Museum

13. Beaulieu (Egyesült Királyság)

Ezt a múzeumot Lord Montagu báró alapította 1952-ben, National Motor Museum néven. Kezdetben öt autóból állt a gyűjtemény, ez mára 250-re duzzadt. A kiállított darabok között számos rekordtartó is található. A Donald Campbell által tervezett Bluebird-Proteus CN7 1964-ben meghaladta a 700 km/h-s sebességet. A Beaulieu egy családbarát helyszín, garantált szórakozást biztosít mindenki számára.

Beaulieu

14. Brooklands (Egyesült Királyság)

Brooklands története a brit autósport kezdetével egyidős. A versenypályát már felszámolták, épületek azonban még állnak abból az időszakból. A múlt kötelez: a gyűjteményben különböző versenyautók találhatók. Az egyik kiemelkedő darab egy 1933-as Napier-Railton, mellyel 24 óra alatt 242 km/h-s átlagsebességet produkáltak 1936-ban. Az autók mellett motorkerékpárokat, valamint többek között egy Concorde repülőgépet is megtekinthetnek a látogatók.

Brooklands

15. Lakeland (Egyesült Királyság)

Eredtileg a Holker Hall vidéki kastély turistalátványosságának szánták. A Lakeland Motor Museum jelenleg Backbarrowban található. A több mint 30 ezer kiállított példány között 140 klasszikus autó és motorkerékpár látható.

A gyűjtemény kiemelkedő darabjai között szerepel Capri 2.8i, Escort Mexico és Jaguar XK140 is, valamint a legidősebb TVR modell, és az egyetlen Cerbera Speed 12 is ebben a múzeumban van kiállítva.

Donald Campbell 1967-ben a vízi sebességrekord-kísérlet közben vesztette életét. A legendás autóversenyzőnek és édesapjának egy külön épületet szenteltek Lakelandben.

Lakeland

16. Haynes (Egyesült Királyság)

A 2019 februárjában elhunyt John Haynes autószerelői kézikönyvek kiadásából tett szert vagyonára. Időközben egyre növekedett Haynes autós gyűjteménye, melyet 1985-tól látogathat a nagyközönség. A Haynes Motor Museum kollekciójában ma már több mint 400 jármű látható.

A gyűjtemény főként személygépjárművekből áll, ám a múzeumban található könyvtár, egy klasszikus motorkerékpárokból álló kiállítás, és versenyautós szekció is.

Ha már Somersetbe látogatsz, tégy egy kis kitérőt a Supercar Century kiállítás megtekintésére, ahol Porsche 911 2.7 Carrera RS, Jaguar XJ220 és Lamborghini Countach is található a gyűjteményben.

Haynes

17. Peking (Kína)

A kínai autóipar nem rendelkezik kiterjedt történetírással, így a legtöbb autórajongó számára tele van rejtélyekkel. Ha Pekingben jársz, látogass el a városi autós múzeumba, hogy bővítsd a tudásodat ezen a téren.

A történte 1979-ben kezdődött, amikor Lu Wenju megvette az első autóját. Abban az időben ritka volt az autótulajdonos, mint a fehér holló. A szóban forgó jármű egy lengyel gyártmányú Warszawa volt, és még mindig Lu tulajdonában áll. Gyűjteményében több mint 200 példány található, ezek többsége kínai és orosz gyártmány.

A múzeum 2009-ben nyílt meg, a kiállított darabok között Csu-Enlaj, vagy Mao Ce-tung által használt autók is vannak.

Peking

18. Mullin (USA)

Peter W. Mullin egész életében rajongott a francia autókért, különösen az Art Deco stíluskorszakból valókért. Övé az egyik legjobb francia gyűjtemény a harmincas évekből, melyben Delahaye, Delage, Bugatti, Voisin és Talbot-Lago modellek is helyet kaptak.

A kaliforniai múzeum hetente csak néhány órán árt tart nyitva, főleg szombat délelőtt 10 és délután 3 között, és egyszerre csak egy kiállítás látogatható.

Mullin

19. Alfa (Olaszország)

A Museo Storico Alfa Romeo először 1976-ban nyitotta meg kapuit, 35 évvel később azonban be kellett zárni az Areseben található komplexumot. Az Alfa Romeo újjáépítési projektjének keretében 2015-ben ismét kinyitották a múzeumot. A komplexumban könyvtár, bemutató terem, sőt, még egy privát tesztpálya is található.

Az Alfa a háború előtti időszakban élte aranykorát, amikor Enzo Ferrari volt a motorsport részleg vezetője. A múzeumban kiállított darabok között az első, 24 lóerős A.L.F.A, valamint olyan legendás Mille Miglia győztesek, mint a 6C 1750 Gran Sport, vagy a 8C, illetve Juan Manuel Fangio Forma-1-es autója is megtalálható.

A földszinten a Giulia és Giulietta modellek történetét, az első emeleten pedig az Alfa Romeo fejlődését ismerhetik meg a látogatók. A kiállított darabok közül nem mindegyik jutott el a gyártásig, a legendás Bertone Carabo tervei is megtekinthetők a falakon.

Alfa

20. Blackhawk (USA)

A kaliforniai Danvilleben található Blackhawk Museum 1988-ban nyitotta meg kapuit. Az intézmény nem pusztán múzeum, hanem oktatási központ is, ahol rendszeresen tartanak beszélgetéseket és filmvetítéseket is.

A 90 darabból álló autós gyűjtemény egyik kiemelkedő darabja az 1955-ös Dodge Firebomb koncepció, mely megágyazott a sorozatgyártásba került Dual-Ghia modellnek.

Blackhawk

21. Lane (USA)

Jeff és Susan Lane szeretik a szokatlan dolgokat. 2002-re sikerült összegyűjteniük 70 furcsa és egyben csodálatos járművet. Ekkor nyitották meg a Nashvilleben lévő múzeumot. A gyűjteményük azóta 500 fölé nőtt, egyidőben 150 autót állítanak ki.

A kollekció nagyon ritka darabokat tartalmaz, túlnyomó többségük Európán kívülről származik. Összesen 23 cseh gyártmányú Tatra található a múzeumban, gyakorlatilag az autógyár teljes történetét bemutatják. Látható egy Hotchkiss-Gregoire, egy Matra Djet sportautó, valamint két Panhard Dyna modell is.

Lane

22. Louwman (Hollandia)

A hágai múzeumban több mint 250 modell található. Szórakoztató gyűjteményről van szó, különösen akkor, ha az ember az autózás történetének első 25 évének termékeiért rajong.

Ha megnézed, mennyire primitívek és kezdetlegesek voltak az akkori autók, akár még azt is gondolhatnád, hogy félresikerült termékekről van szó. Az egyszer biztos, hogy a hatékonyabbak voltak, mint a lovaskocsik. A képen az előtérben egy 1895-ös Benz Phaeton látható, mely leginkább egy kerekes pavilonra hasonlít.

A múzeum büszkélkedhet Alfa Romeo versenyautókkal, Robert Matthewson skót mérnök által tervezett „hattyúautókkal”, valamint egy autós plakátokból álló kiállítóteremmel is.

Louwman

Te melyik múzeumot látogatnád meg legszívesebben?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ferrari
2020. július 04.
A sorozat első részében az Audi, a Ferrari és a Mercedes-Benz szentélye is bemutatásra kerül.
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept
2019. február 01.
A 2019-es Genfi Autószalon sajtónapjai március 4-én veszik kezdetüket, maga a rendezvény a látogatóknak három nappal később, március 7-én indul

További hírek