A 22 legjobb autós múzeum - 1. rész

Közzétéve:
2020-07-04, 05:23

A sorozat első részében az Audi, a Ferrari és a Mercedes-Benz szentélye is bemutatásra kerül.

A jelenleg érvényben lévő utazási korlátozások, valamint a koronavírus-járvány fenyegetése miatt kevesen ülnek manapság repülőre. Pedig rengeteg a látnivaló, és itt nem csak a klasszikus épületekre, művészeti alkotásokra gondolok. A következő összeállításban olyan autós múzeumokat ajánlok, melyeket érdemes felvenni a bakancslistádra.

1. Henry Ford (USA)

Elsőre azt gondolnád, hogy ebben a múzeumban kizárólag Ford modellek találhatók, a választék ennél azonban sokkal nagyobb. Ez Észak-Amerika legnagyobb komplexuma, évente 1,6 millió látogatót vonz.

A múzeum 300 holdas területén 26 millió kiállítási tárgyat őriznek, a popkultúra, a repülés, a textilipar, az autóipar, és számos egyéb terület történetéről.

A kiállított autók között a történelem kiemelkedő darabjai találhatók. A látogatók megtekinthetik az első Mustangot, azt a Lincoln Continentalt, melyben Kennedy elnököt meggyilkolták, valamint egy évszázad autógyártásának jelentős termékeit.

Henry Ford

2. Schlumpf (Franciaország)

A Schlumpf Collection történetét érdemes lenne filmvászonra vinni. Volt egyszer két testvér, Hans és Fritz, akik textilgyárakat üzemeltettek. Fritz titokban elkezdett Bugattikat és más kocsikat gyűjteni a hatvanas években. Amikor a textilüzlet csődbe ment, a munkavállalók felfedezték a gyűjteményt, elkergették a testvéreket, és átvették az irányítást az épület felett.

Fritz elképesztő ütemben vásárolta a Bugattikat. 1962-ben majdnem 50 darabot vett meg, 1967-re pedig 105 példányból állt a gyűjteménye. A hetvenes években a kollekció több mint 500 autóval rendelkezett. A Bugatti Royale az egyik legritkább modell, a világon összesen hat darab van belőle, ezek közül kettőt Mulhouseban állítottak ki.

A Schlumpf 1982-től Franciaország Nemzeti Autós Múzeum néven élt tovább. Ma már nem a Bugattikról szól a kiállítás, akad még ott bőven látnivaló.

Schlumpf

3. Audi (Németország)

Az Ingolstadtban lévő Audi Forum évente több mint 400 ezer látogatót vonz. A múzeumban több mint 100 autó és motorkerékpár található. A komplexum saját mozival is rendelkezik, ahol az Audi történetéről szóló filmeket vetítenek.

A múzeumban a harmincas évek áramvonalas versenyautóitól, a hosszútávú viadalok résztvevőin át, a legfrissebb GT3-asokig minden megtalálható. Mivel az Audi-gyár is Ingolstadtban található, sokan azért is felkeresik a komplexumot, hogy begyűjtsék új autójukat. Évente nagyjából 125 ezren teszik meg ezt a „zarándokutat”.

Audi

4. Petersen (USA)

A Los Angelesben található Petersen Automotive Museum az autórajongók számára maga a paradicsom. Itt az autós kultúra minden szegmense megtalálható. A múzeumot 1994-ben Robert E. Petersen és felesége Margie alapították. Az épület eredetileg bevásárlóközpontként funkcionált. 2015-ben 90 millió dollárt költöttek a felújításra. Egy időben akár 25 különböző kiállítás is megtekinthető a létesítményben.

Petersen

5. Ferrari (Olaszország)

A Ferrari két különálló múzeummal is rendelkezik, az egyik a Museo Ferrari Maranellóban, a másik pedig a Museo Enzo Ferrari Modenában. Előbbi az olasz márka versenyautóira és lenyűgöző közúti sportautóira összpontosít, utóbbi pedig inkább a mérnöki munkát helyezi előtérbe.

Ferrari

A maranellói múzeum közvetlenül a gyár mellett található. A Ferrari az elmúlt 70 év során annyi csodálatos autót gyártott, hogy nehéz bármelyiket is kihagyni a kiállításból. Egymás mellett állnak olyan legendás modellek, mint a Boxer, a Daytona, a 250 GT SWB, vagy a a 250 GT TdF.

A kiállítások állandóan változnak. Jelenleg a Forma-1-es csapat, a Scuderia Ferrari 90 éves fennállását ünneplő tárlattal találkozhatnak a látogatók.

6. Lamborghini (Olaszország)

A Lamborghini az egyik legizgalmasabb autómárka a világon, 1963 óta íródó történelmében rengeteg meghatározó modellt adott az autós társadalomnak. A múzeumot 2001-ben nyitották meg majd 2016-ban újították fel. A vállalat összes kulcsfontosságú autója része a kiállításnak, köztük egyedi példányok és prototípusok is megtalálhatók. A rajongók számára az egyik legfontosabb a világ első középmotoros, sorozatgyártású szuperautója, a Lamborghini Miura. Természetesen ez is megtekinthető az impozáns gyűjteményben.

Lamborghini

7. Mercedes-Benz (Németország)

A Mercedes-Benz találta fel az autót, ennek megfelelően elvárható, hogy a múzeum is lenyűgöző legyen. Nem is kell csalódnia a látogatóknak. Az évente nyolcmillió vendéget vonzó múzeumot 2006-ban nyitották meg. A 16 ezer m2-es kiállítótérben több mint 160 jármű, és 1500 egyéb kiállítási tárgy kapott helyet.

A kilencemeletes épületben vezetett túrák indulnak, melyek végig kalauzolják a látogatókat az autógyártás 130 éves történelmén. Az első túra hét Legenda-teremből áll, ez a Mercedes időrendi fejlődését mutatja be. A második túra öt különálló kollekció-termet érint, ami a márka dimenzióit és sokféleségét emeli ki.

A kiállításból természetesen nem maradhat ki a Mercedes autóversenyzési részlege sem, ahol az Ezüst Nyilak sikereivel és rekordjaival ismerkedhetnek meg a látogatók. Végül, de nem utolsósorban a vendégek betekintést nyerhetnek a Mercedes-Benz gyár mindennapi működésébe, és részt vehetnek a jövő autójának kialakításában is.

Mercedes-Benz

8. Saab (Svédország)

A Saab autógyár ugyan már évekkel ezelőtt csődöt jelentett, a múzeum azért még működik. Talán fel sem tűnt, hogy a Saab mennyi különböző modellt gyártott története során. A múzeumban megtekinthető a svéd autógyár első modellje, a 92, valamint annak prototípusa is. Ezt az autót 1949-ben mutatták be. Megtekinthető még a Sonett modell két generációja, valamint a Catherina sportautó prototípusa, mely soha nem került sorozatgyártásba.

Saab

9. National Automobile Museum (USA)

A híres kaszinómágnás, William F. Harrah után csak The Harrah Collection néven volt ismert. A National Automobile Collection Renóban, Nevada államban található. Harrah gyűjteményében 1450 autó szerepelt, 1978-as halálát követően a legtöbb példány eladásra került. A jelenlegi múzeum 1989-ben nyílt meg.

A gyűjteményben 250 saját tulajdonban lévő jármű, és körülbelül 100 kölcsönzött autó szerepel. Ahogy az általában szokás, egyszerre nem állítanak ki minden modellt, ám a látogatók itt beléphetnek a hangárba is, így az összes kocsit megtekinthetik.

A legtöbb autó amerikai, ám vannak köztük import példányok is. Így a Ford, Chevrolet, Lincoln és Cadillac modellek mellett jól megfér egy korai Daimler, sőt egy 1953-mas Citroen CV, mely indult a Peking-Párizs ralin is.

National Automobile Museum

10. Nethercutt (USA)

A Los Angelesben található gyűjteményt JB Nethercutt és felesége Dorothy alapította 1971-ben. A múzeumban 250 autó található, a világ legnagyszerűbb mechanikus hangszerei mellett. A belépés mindenki számára ingyenes.

Számos háború utáni modell szerepel a gyűjteményben, többek között egy Mercedes 300SL, egy Austin Healey 100M, Ferrari 365 California Spyder és egy Bentley MkVI. A régebbi idők szerelmeseinek sem kell csalódniuk, hiszen bőven akad Bugatti, Duesenberg, Maybach és Cord, a háború előtti időszakból.

Nethercutt

11. Canadian Motor Museum (Kanada)

Az Ontarióban lévő múzeumot először 1963-ban nyitották meg, a General Motors kanadai gyárának helyén. Ennek megfelelően a gyűjteményben GM modellek találhatók, egészen az 1900-as évek elejéig visszamenőleg. Az amerikai és kanadai autók mellett számos európai kocsi is a kiállítás részét képezi, köztük számos Rolls-Royce modell is megtekinthető.

Canadian Motor Museum

A sorozat második részét itt találod.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Alfa Romeo
2020. július 05.
A brit autógyártás csodái mellett kitekintünk Kínába és az Egyesült Államokba is.
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept
2019. február 01.
A 2019-es Genfi Autószalon sajtónapjai március 4-én veszik kezdetüket, maga a rendezvény a látogatóknak három nappal később, március 7-én indul

További hírek