6 dolog, ami eltereli a figyelmed vezetés közben

Közzétéve:
2019-09-22, 13:50

A legtöbb embernek a vezetés rutin, ám vannak dolgok, amik megzavarhatják ezt.

A kezdeti időszak minden sofőr életében stresszes, és fárasztó, azonban idővel ez a stressz és feszültség megszűnik, rutinból kezdünk el közlekedni autóinkkal. Ezek a rutin miatt berögzült dolgok többnyire a biztonságos vezetés keretei között zajlanak, manapság azonban egyre több a zavaró tényező van, ami elvonhatja a sofőr figyelmét.

Az angliai GEM Motor Assist cég készített egy felmérést, és kivonatolt 6 olyan dolgot az eredményből, amely a leghatásosabban vonja el a figyelmed az útról és a forgalomról. Ezekből legalább 2-őt Te is biztos, hogy csinálsz, így maradj a cikknél, mondom, hogyan előzheted meg a balesetet!

Hagyd azt a hülye telefont!

Persze ezt nagyon könnyű mondani, hiszen az én tenyeremhez is frankón hozzá van nőve a készülékem. Pedig valójában ez az egyik legveszélyesebb tevékenység, amit autóban végezhetsz. Hiszen ma már nem csak hogy a füledhez tartod olykor, miközben fél kézzel máris kénytelen vagy elengedni a kormányt, ne adj isten, ha valamelyik social media felületen írásban kommunikálsz még a tekinteted is lecsúszik a kezedre az út helyett. Remélem nem kell magyarázzam miért veszélyes nem az utat nézni vezetés közben. Jó megoldás lehet, ha elteszed tőled messzebbre, például a kesztyűtartóba a mobilt, és lehalkítod.

Vezetés közben ivó és telefonáló nő

Csökkentsd a váratlan pillanatok lehetőségét!

Amikor olyan helyre indulsz, ahol azelőtt még nem jártál, érdemes lehet előre megtervezni az útvonaladat. A műholdas kapcsolattal rendelkező navigációs eszközök közel 100%-os sikerrel és bökkenő nélkül juttatnak el a célodhoz, mégsem árt, ha felkészülsz, hiszen minden, ami elektromos elromolhat, lemerülhet. És akkor bizony a józan paraszti észre kell hallgatni, és bármilyen meglepő a táblák és a tereptárgyak alapján kell tájékozódni ahogy azt a szüleink is tették nem is olyan régen. Sőt! Még én is olvastam papíralapú térképet jogosítványos karrierem kezdetén. Az említett probléma elkerülésére olyan módon készülhetsz fel, hogy megnézed, megtervezed előre az útvonalad. Ehhez segítségedre lehet a Google Street View és a papíralapú térképek.

A zene az kell, de előre!

Brit tudósok bebizonyították… na jó, nem ők, hanem már sokan mások is azt, hogy a sofőrök 75%-a énekel a volán mögött, és még ennél is több hallgat rádiót, zenét. Ahhoz, hogy a megfelelő hangulatú muzsika, vagy a kedvenc rádióadód szóljon szükséged lehet egy kis előkészületre. Természetesen megteheted, hogy menet közben állítgatod a zenét a kocsiban, de ezzel nagymértékben növeled a baleset bekövetkeztének veszélyét, hiszen nem az útra és a vezetésre koncentrálsz. A megoldás, hogy előre elkészített lejátszási listákat, válogatásokat, rádió csatornákat készítesz be magadnak, hogy a lehető legkönnyebb úton érd el kedvenc nótáidat, rádiós műsoraidat.

Kedves utas és sofőrtársak, a négykerekű étterem zárva tart!

Amikor csak lehetőséged van, teli hassal indulj reggel a munkába, és ne vezetés közben ügyeskedd be a májkrémes pirítóst meg a kávét az arcod mögé. A vezetés közbeni evés ivás is nagyon veszélyes, és túl sok figyelmedet emészti fel. Okosabb döntés egyébként is már teli hassal indulni, így meg lesz a kellő mennyiségű energiád, éber leszel.  Érdemes lehet hosszabb utak esetén előre betervezett „folyadék” szüneteket tartani. Igen bizony, inni nagyon fontos, és pohártartó is van a kocsiban mégis csak jobb, ha álló helyzetben iszol.

Az elbambulás és a fáradtság biztos siker a balesethez

A halálos és súlyos autóbalesetek egyik leggyakoribb okozója az elbambuló, elalvó sofőr. Természetesen ez sokkal inkább országúton és autópályán veszélyes, hiszen 50-nel ütközve ritkán sérülnek az emberek komolyabban városon belül. Nagy tempónál azonban egyetlen másodpercnyi blackout is végzetes következményekkel járhat. Éppen ezért ajánlott kipihenten és vezetésre alkalmas állapotban közlekedni. Ha mégis fáradtan indulsz el, tarts akár óránként 15 perces szüneteket. Alapesetben az ajánlott pihenő gyakoriság 160 km, tehát durván másfél óránként 10-15 perc.

Vezetés közben gyermekre figyelő nő

Az unatkozó utas veszélyes!

Nyilvánvaló, hogy ez a pont sokkal inkább szól azon sofőröknek, akik gyermekkel utaznak, hiszen a felnőtt emberek már fe ltudják fogni ésszel, hogy neked bizony más dolgod van az áldott volán mögött, mintsem, hogy vele és az ő kedvével foglalkozni. No de ha mégis gyerekkel utazol, gondoskodj róla előre, hogy legyen kellő mennyiségű tennivalója a kölyökgólyának. A mai modern felszereltségű, szórakoztató elektronikával teleküldött modelleknél könnyű dolgod van hiszen csak benyomsz egy mesét a gyereknek hátul és már le is foglaltad a figyelmét jó másfél órára. Amennyiben azonban nem áll rendelkezésedre ilyen kütyü, érdemes nagyobb gyerekek kezébe könyvet, kifestőt, vagy bármilyen koncentrációt igénylő dolgot adni, esetleg bevonni a közlekedésbe, úgy mond második szemként használni. Ezzel fejlődik a gyermek közlekedéskultúrája és tájékozódási képessége is, nem lesz neki idegen később a vezetés. Kisgyermek esetében picit bonyolultabb a helyzet, de egy jól bevált maci, vagy cumi segítségével azért ki lehet kerülni a kellemetlen helyzeteket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról

További hírek