2023. december 14. | 19:09

A feledés homálya helyett vízbe merült az olaszok prémium miniautójának legújabb generációja.

A Lancia neve hazánkban egyre kevesebbet mond az embereknek, mert nálunk nem vált be a Fiat márka prémiummá alakítása jóval magasabb árcédulákkal. Olaszországban viszont továbbra is kedvelt gyártóról van szó, mely az üzletemberek mellett a fiataloknak is igyekszik megfelelni.

Az egyik ilyen modell a palettán az Ypsilon, melyet 1996 óta lehet kapni a márkánál. A városi kisautó harmadik – és ez idáig utolsó – generációja a Fiat 500 és Panda modellek alapjaira építve 2011-ben mutatkozott be, így már igencsak eljárt felette az idő - habár 2021-ben hazájában a harmadik legkelendőbb új autó volt még.

Korábban már szót ejtett róla a márkát birtokló Stellantis, hogy új stratégiával igyekszik felrázni a szebb napokat is látott nevet. Ennek egyik darabja az Ypsilon újjáépítése a nulláról, pontosabban az Opel Corsára – ami egyébként egy Peugeot 208 – alapozva.

Eddig nem sokat tudtunk az újdonságról, azt leszámítva, hogy a Lancia idén korábban bemutatott Pu+Ra HPE elektromos koncepciójáról kap néhány jegyet. Most azonban egy véletlen baleset következtében közelebbről és álca nélkül szemügyre vehetjük az autót hátulról és oldalról.

A hírek szerint ugyanis valaki ellopott egy prototípus példányt a Stellantis franciaországi Montbeliard gyárából, mellyel végül egy vízzel teli csatornában landolt. Ezt kapták lencsevégre, miközben a tűzoltók emelték ki „fürdőhelyéről”, majd töltötték fel a közösségi médiába.

Bár pontos információk nincsenek, a jármű nem jutott messzire a gyártól, illetve üresen találták meg a vízben, így az elkövető vagy elkövetők elmenekült(ek) az incidens után. Végül egy daru segítségével tették vissza a szárazföldre.

A Lancia valószínűleg nem így szerette volna leleplezni – valamint a végső teszteknek alávetni – az Ypsilont, mindenesetre a városi kisautó most nagy hírverést kapott. Egyelőre a hivatalos bemutató dátuma sem ismert, de már csak hetekre vagy egy-két hónapra lehetünk tőle, a Stellantis ugyanis szeretné nyáron már átadni az első példányokat.

 

 

Depositphotos