2023. november 14. | 15:24

Autóbalesetek minden nap történnek, de hogy egy repülő találkozzon a közúton egy szabályosan közlekedő négykerekűvel, arra már elég csekély az esély. Most mégis megtörtént.

Kering az interneten egy mókás mém, amin a kék-sárgának hívott balesetbejelentő lapon egy repülő és egy autó ütközését rajzolták le az érintettek. Nos, ha azt hinnénk, ez egy jó vicc, nézzük meg a cikk végén látható videót.

Ami a levegőbe emelkedik, az egyszer le is jön onnan – néha nem úgy, ahogy mi akarjuk, ahogy történt a szomorú eset a börgöndi repülőnapon is, ahol két ember veszítette életét alig két hónapja. Szerencsére ez az amerikai eset nem végződött olyan rosszul, viszont annál látványosabban.

A texasi McKinney-ben egy repülő tulajdonosa videózta épp, ahogy trélerre rakja saját gépét, ám közben figyelmes lett arra, hogy a kifutópályán éppen landolni készülő kisrepülővel valami nincs rendben. Elmondása szerint rögtön gyanússá vált számára, amikor a csikorgó kerekeket meghallotta, hogy a gép nem lassít megfelelően, pedig vészesen fogy előtte a hely.

Végül a kerítést áttörve egy úton állt meg, ahol belerohant egy – minden bizonnyal halálra rémült – autós. Az ütközés elég nagy erejű volt ahhoz, hogy a pórul járt Hyundai Sonata légzsákjai kinyíljanak, ám szerencsére senki nem sérült meg komolyabban – mindössze az autóst kellett könnyebb sérülésekkel kórházba szállítani.

A repülő két utasát a helyszínen kivizsgálták a mentők, de nem látták szükségét további intézkedésnek. A szemtanúk - akik beszéltek a pilótával - azt mondták, állítása szerint a sugárfék nem működött. A baleset okát az amerikai légügyi hivatal vizsgálja, egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen mi okozta a gondot, viszont kabinnyomás-probléma miatt kezdte meg a leszállást a repülő korábban a tervezettnél.

A balesetet szenvedett gép egyébként egy Lancair IV-P propelleres sugárhajtású négyüléses sportrepülő. Kis mérete és erős motorja révén képes elérni az óránkénti 560 kilométeres sebességet.

Mindenesetre valószínűleg nem a gép és egy autó keresztezésével akart a pilóta kétéltű járművet csinálni. Arra vannak gyári próbálkozások, és némelyik egész biztató. Ráadásul már az ilyen járművek kényszerleszállásának kérdését is feszegetik a mérnökök.

Depositphotos