2021. december 15. | 13:45

Meghökkentő számokat közölt az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az idén befejeződő, vagy éppen elkezdődő beruházások révén összesen mintegy 480 útszakasz újul meg hazánkban a Magyar Közút jóvoltából, közölte az MTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) statisztikáira hivatkozva.

A minisztérium tájékoztatása szerint a több mint 1250 kilométert érintő fejlesztések összértéke meghaladja a 220 milliárd forintot, vagyis az állam kilométerenként 176 millió forintot áldozott a magyar útfelújítási programra ebben az évben.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte, hogy az útfelújítási munkálatok 1276 kilométere évtizedes rekordnak számít. Megyei bontásban Tolna, Bács-Kiskun és Borsod végzett a TOP 3-ban, ezeket Szabolcs, Pest, Fejér és Heves megye követi. Schanda hozzátette, hogy az elmúlt öt évben jelentős hosszban újultak meg autópálya-szakaszok, elsősorban a főváros és a Balaton vonzáskörzetében.

A Magyar Közút vezérigazgatója, Szilvai József Attila elmondta, 2010 óta 43 milliárd forint állami támogatásból tudott új munkagépeket vásárolni a cég. Az ITM azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy 2017 óta összesen 175 kilométernyi gyorsforgalmi út rekonstrukciója zárult le Magyarországon a forgalom jelentős akadályozása nélkül.