Az autós árverés kulisszatitkai

Közzétéve:
2019-08-11, 16:50

A What Car? magazin munkatársainak fejében megfogalmazódott néhány kérdés az autós licitek kapcsán. Felkerestek hát egy aukciósház-vezetőt remélvén, hogy kielégítő választ kapnak felvetéseikre.

Matthew Parkin, a Brightwells aukciósház vezetője felelt az őt bombázó kérdésekre.

Nem kockázatos autót vásárolni egy aukción?

Bármilyen használt vagy klasszikus autóra való beruházás kockázatos döntés lehet az ügyfél részéről, viszont az árverés mellett szóljon, hogy legalább átlátható. Van egy leírás az adott autóról, amely minden objektív mérésnél helyt áll, és az az eladási árra vagy értékre tett becslés, amelyet ezen leírás mellett közzéteszünk, jelzi a vásárlók számára az autó értékét.

A becsléstől függetlenül azt az árat kell megfizetni, amennyit ért a jármű az adott napon, nem többet, és nem is kevesebbet.

Miért érdemes autót eladni egy árverésen?

Amennyiben az értékesítés megfelelően lett közvetítve a potenciális vásárlók felé, az autód konkrét piaci értékét kaphatod kézhez – gond nélkül.

Ha valaki nincs tisztában autójának piaci értékével, szabhat rá rezervációs árat. A fogyasztók általában nem pazarolják az időt fölösleges kérdésekre, csupán licitálnak, kifizetik az összeget és már övék is az autó.

Ön milyen autókat árverez el?

Általános használt gépjármű-értékesítést folytatunk, beleértve a kereskedők részvénycseréjétől a kormányzati és a fegyveres szolgálati járművekig. Az 1990-es évek közepe óta több mint 250 000 autót árvereztünk el.

Klasszikus autók értékesítésével is foglalkozunk. Ezek teljesen eltérő megközelítést igényelnek a hagyományos autóértékesítéssel szemben, évente 1 000-et árverezünk el belőlük. A Brightwells az ország TOP5 legnagyobb, klasszikus autókkal foglalkozó aukciósháza közt szerepel.

klasszikus amerikai autó

Mi a különbség a gépjármű-aukción szereplő rezervációs ár és a becslés között?

A pontos becslés egy olyan ár, amelyet az adott aukciósház gondol, hogy az autó képes annyiért elkelni. Ez rendszerint fokozza az ajánlattevők érdeklődését!

Amennyiben viszont meghatározunk egy becsült tartományt alacsony árkategóriától a magasig, ez azt jelentheti a licitálók számára, hogy nem vagyunk biztosak abban, mennyit is ér pontosan az autó. A rezervációs ár valójában a legalacsonyabb ajánlat, amelyet az eladó elfogad. Az ajánlattevők nem tudják, mi ez az összeg, viszont a becslés összegével tisztában vannak.

Hogyan lehetséges az, hogy néhány autónak nincsen rezervációs ára?

Valójában támogatjuk ezt a fajta alternatívát, ugyanis tapasztalataink szerint az eladó nagyobb valószínűséggel kap magasabb árat így, mintha tett volna rezervációs árat autójára.

Úgy véljük, egy rezervációs ár nélküli autó tulajdonosa minden fillért megkap autójának értékéből, sőt, előfordul, hogy többet is.

Mit jelent az átmeneti eladás?

Ilyenre abban az esetben kerül sor, amikor az autó értéke nem éri el a rezervációs árat. Ekkor megkérdezzük az eladót, hogy hajlandók-e megegyezni egy árban a legmagasabb ajánlattevővel, négyszemközt.

Hogyan zajlik az értékesítés üteme?

Előfordul, hogy egyesek zavaróan gyorsak lehetnek. Értékesítéseink során szeretjük folyamatosan kézben tartani a dolgokat, a cél 35 autó eladása óránként!

Elsősorban meg kell győződnünk arról, hogy az eladó leírása az autóról valósághű-e. Az emberek felhívhatnak minket az eladás előtt, kérdéseket tehetnek fel a járművel kapcsolatban, nekünk pedig őszintének kell lennünk.  Általában ismerjük az eladót és az autókat, amelyeket eladásra hoznak hozzánk.

Mindenesetre általános jellegű autóinkat olyan biztosítási kötvénnyel adjuk el, amelynek függvényébe 30 perc áll a vevő rendelkezésére, hogy azonosíthassa a hibákat, és ha azok elég súlyosak, vissza kell adni az autót.

Klasszikus autókra vonatkozó eladásaink esetén nehéz lehet meghatározni a jármű pontos állapotát, ezért az eladást követő két héten keresztül biztosítékként megtartjuk a vásárló pénzét, amennyiben pedig súlyos hibák vagy eltérések merülnek fel, visszaadjuk nekik.

Autók az árverésen

Vásárlóként hogyan lehet és érdemes felkészülni egy aukcióra?

Olvassa el alaposan az értékesítési katalógust, és jelöljön ki néhány, számára érdekes autót. Az eladás előtt keresse fel az aukciósházat és érdeklődjön az autóról, annak állapotáról.

És eladóként?

Alaposan vizsgálódjon az adott aukciósház felől, győződjön meg arról, hogy elismert, és, hogy autóját megfelelő módon értékesíthetik-e a leendő vásárlók számára.

Készítse elő járművét megfelelően, és gyűjtsön össze minden dokumentumot. Ha előáll egy rezervációs árral, mindenképpen ellenőrizze, hogy realisztikus-e az összeg.

Forrás:

További autós hírek

Egy hét múlva, január 31-én érvényességüket vesztik a korábban vásárolt éves autópálya-matricák. Január 31-én 2,5 millió éves autópálya-matrica jár le,…

A Tamási és Szakály között történt balesetben súlyosan megsérült annak a teherautónak vezetője, aki a 65-ös főúton hajtott egy lakatlan…

Egy elegáns megfordulás tegnap délután a gyorsforgalmin. “Emberünk minden józan észre vonatkozó szabályt feledve, simán bekanyarodott a nem kicsi, jól…

Nagyon sok esetetről tudunk, ahol a lakók konkrétan megmondják: “Ne állj meg itt haver, mert kiszúrom a gumit, meg összekarcolom”…

A jelenlegi adatok szerint egy 33 éves férfi személygépkocsival közlekedett Dorog irányába, amikor egy kanyarban eddig tisztázatlan okból áttért a…

Kapcsolódó írások

Gosford Classic Cars, 1956 Wartburg 311, almazöld
2019. május 01.
A Gosford Classic Cars árverésre bocsájt egy kimagaslóan jó állapotú Wartburg 311-est. Az autó értékéhez sokat hozzátesz, hogy az első modellek egyike és a legapróbb részleteiben is eredeti
1931 Cadillac Series 452 V16, RM Sotheby’s aukció
2019. szeptember 01.
Az RM Sotheby’s aukciós ház monterey-i árverésén 1,46 millió dollárért, vagyis megközelítőleg 423,7 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 1931-es Cadillac Series 452 V16 Roadster
RM Sotheby’s Trabant P50 oldalnézetből
2019. március 06.
A nagysikerű és méltán elismert RM Sotheby’s aukciósház árverésén csaknem 8 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy P50-es Trabant és a hozzá tartozó Weferlinger Heimstolz lakókocsi
Buick Roadmaster woody wagon, bordó, olalnézet, elölről, balról
2019. március 29.
82 500 dollárért, vagyis majdnem 22,5 millió forintért kelt el egy Buick Roadmaster kombi az RM Sotheby’s árverésén. Az autónak nem csak a megjelenése, de teljesítménye és története is különleges