Egy bordó színű Opel személyautó sofőrje 2019 szeptembere és 2020. május 13. között (vagyis kilenc hónap alatt) összesen 73 alkalommal lépte át a megengedett legnagyobb sebességet Bács-Kiskun megyében.

Az opeles a gyorshajtások felét Kecskeméten, a Budai úton található fix telepítésű Véda kamerarendszernél követte el. A rendőrség beszámolója szerint a gyorshajtó eddig 2,5 millió forint büntetést kapott (ez az összeg szinte biztosan meghaladja az autója árát). Az elmúlt időszakban rajta kívül más autósok is bátrabban nyomták a gázt a Bács-Kiskunban található utakon. A járőrök tapasztalata szerint a lefotózott autók 50 km/h helyett az autópályákra jellemző sebességgel száguldoztak városon belül.

Az intézkedések tapasztalatai azt mutatják, hogy a járművezetők továbbra sem számolnak a gyorshajtás baleseti kockázatával, olvasható a rendőrség honlapján.

A rendőrség gyakorlatilag minden nap felhívja a figyelmet arra, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek bekövetkezésének egyik legfőbb oka. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút (helló fizika), és a vezető nem ura többé a járművének. A legnagyobb baj pedig az, hogy a gyorshajtó sofőr nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti felelőtlen magatartásával.

A gyorshajtás mellett az ittas vezetés is nagy problémát jelent Magyarországon, annak ellenére vezetnek sokan részegen, hogy hazánkban már régóta zéró tolerancia van érvényben.

„Soha ne üljön ittasan autóba, illetve olyan járműbe se, amit láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének se, hogy ittas állapotban vezessen!” – olvasható a rendőrség közleményében.