2023. december 01. | 17:05

Nem csak fogorvoshoz járnak át Magyarországra a sógorok, hanem a jogosítványt is itt szerzik meg egyre többen. Ennek egyetlen bökkenője lehet csak.

Aki azt hiszi, hogy nálunk az egyre dráguló jogosítványszerzés árai az egekben, azt el kell keserítsük, Ausztriában sokkal többe kerül. Épp ezért nem csoda, hogy létezik a jogosítvány turizmus, méghozzá Sopronban. A Népszava telefonon is felkereste az egyik autósiskolát, hogy érdeklődjön a külföldi állampolgárok vezetői engedélyszerzési lehetőségeiről, és kiderült, bőven nem az újságíró kolléga volt aznap az egyetlen, akit ez foglalkoztat.

A tanfolyamszervező közlése szerint a jelentkezéshez személyazonosító igazolvány vagy útlevél, orvosi alkalmassági vizsga, lakcímkártya, valamint általános iskolai bizonyítvány szükséges. Külföldiek esetén utóbbi kettővel lehet gond, bár az egyik könnyen megoldható.

A bizonyítványt ugyanis elég hivatalosan (például az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által) magyarra fordíttatni, a lakcímkártya viszont magyar lakó- vagy tartózkodási helyet kell jelöljön, ahol legalább fél éve él a delikvens. Ugyanis külföldi állampolgár akkor szerezhet csak magyar vezetői engedélyt, ha előtte legalább fél éve az országban tartózkodik. Ideiglenes lakcím is elfogadott, de ennek bizonyításához okirat kell.

Kis könnyebbség, hogy maga a tanfolyam elkezdhető a fél év letelte előtt, ám a vizsga időpontjában már meg kell lennie az időtartamnak. Tehát külföldiként nehéz helyzetben van az, aki csakúgy szeretne magyar jogsit, mert az olcsóbb, mint a német vagy az osztrák, ehhez ugyanis vennie kell egy lakást vagy bejelentetnie magát valakihez.

Egyelőre leginkább előbbiek és a kint élő magyarok élnek az olcsóbb vezetői engedélyszerzés lehetőségével. Mindenesetre érződik Sopronban a megnövekedett érdeklődés: több mint tíz járművezető-képző intézet működik itt, a legtöbbjükben angol vagy német nyelven egyaránt van lehetőség a tanfolyam elvégzésére – az elméletit akár online. A vezető oktatók között is egyre több a magyar mellett németül és/vagy angolul beszélő.

Az európai uniós jogszabályok egyébként lehetővé teszik, hogy bármely tagállamban szerzett vezetői engedéllyel, külön fordítás vagy nemzetközi engedély szüksége nélkül közlekedhessünk akár huzamosabb időn keresztül. Ausztriában például az állampolgár maximum 5 éven keresztül használhatja más országból származó jogsiját, mielőtt hazájában kellene újat csináltatnia vagy honosításra lenne szüksége.

Persze lehet hallani rémtörténeteket, hogy például az itt megszerzett jogosítványát frissen akarta honosítani egy osztrák hölgy, ám az ügyintéző bevonta a magyart, mivel semmi nem indokolta, hogy itt szerezze meg engedélyét. Fellebbezésének sem hagytak helyet, Ausztriában kellett letennie újra a vizsgát. A másik, ami nem kijátszható, hogy amennyiben szabálytalanság miatt bevonják egy külföldi országban az ottani jogosítványt, hiába akarja valaki máshol – például nálunk – megszerezni azt (a hatóságokat kijátszva lényegében újra), ahogy megszerezné, a hatóságok országokon átnyúló kooperációja miatt azonnal kiderül a turpisság, és ilyen esetben csúnya büntetésre lehet számítani.

Ausztriában egyébként nagyjából kétezer euró (760 ezer forint) a B kategóriás engedély megszerzése. Ez nálunk jelenleg körülbelül a fele, vagyis 375 ezer forint átlagosan – az esetlegesen elvárt kenőpénzeket nem számolva. Kérdés, hogy a kinti fizetések mellett miért éri meg a plusz macera ezer euróért.