2023. augusztus 11. | 11:33

Érthető módon eleinte nem mozgott valami otthonosan a driftautóban, de egészen hamar megtanulta az alapokat.

Az autósportban az a szép, hogy mindenki megtalálhatja a neki legszimpatikusabb versenyzési formát. Van, aki órákon át képes nézni, ahogy autók köröznek egy pályán és szökőévente előznek egyet és van, aki pedig füstölő gumi és üvöltő motorok nélkül el sem tudja képzelni a műfajt.

Nem nehéz kitalálni, hogy utóbbi leírás tökéletesen illik a driftre, ami az autósportok egyik legkülönlegesebb műfaja. Míg például az F1-ben küzdenek a tapadásért, hogy minél jobb időt fussanak, addig a driftben direkt csúsznak, akár hosszú métereken keresztül.

Bár a két műfaj csupa ellentét, most egy F1-es pilóta, Max Verstappen mégis megpróbálta a driftet. Ehhez pedig egy egészen különleges tanárt kap, Mad Mike Whiddett drift legendát.

Ő persze nem csak tudásáról és mutatványairól is híres, de őrülten átépített Mazda RX-7 driftautóit is ismerik a műfaj rajongói és követői. Most pont egy ilyen 600 lóerős példány hozott el Max számára gyakorolni.

Egészen az alapoktól kezdték, és eleinte megtanult fánkot rajzolni. Ez az, amikor bár koordináltan, de egészen kis ívben körbe-körbe driftel az autó egy pont körül. Bár egyszerűnek tűnhet, folyamatos játék kell a kormánnyal, a gázzal és akár a kuplunggal.

Utóbbi egyébként eleinte nehézséget okozott Verstappennek, de hamar belejött. A következő lépcsőfok a 8-as rajzolás volt, ami megint egy nem túl egyszerű művelet.

Itt már két pont között kell 8-as alakban driftelni, így megtanulható a terhelésváltás és a drift mind a két irányba. Ez egészen hamar megvolt Maxnak, így jöhetett is Scandi Flick, ami szintén nem arról híres, hogy túl könnyű.

Itt nagyobb sebességgel egy előre meghatározott ívet kell végig húzni úgy, hogy közben az autó végig keresztben halad. Gyakran helyeznek ki könnyű tárgyakat, amiket el kell ilyenkor tarolni, itt is volt ilyen.

Ebből egyébként külön sportág is van a driftversenyzők között. Gyakran azon megy a versengés, hogy ki tud közelebb és közelebb menni a falhoz anélkül, hogy hozzáérne. A tandem-driftről meg akkor már nem is beszélek, annak is ez a leglátványosabb része.

Kezdőhöz mérten egyébként ezt a feladatot is egészen jól hozta az F1-es pilóta, aki a nap végén elmondta, hogy egészen különleges élmény volt a saját műfajától ennyire eltérően vezetni. Viszont nagyon hasonló adrenalinlöket érte és óriási élmény volt számára.

Dan Mullan / Getty Images