2023. június 28. | 09:23

Két egyforma Monster Truckkal kellett összemérni tudásukat a saját pályájukhoz képest teljesen ellentétes körülmények között.

Az F1 elég sokat fejlődött az utóbbi években, sokak szerint visszafelé. Bár az új autók látványosabbak, mint valaha, de motorjaik lökkettérfogata alig nagyobb, mint egy üdítős palacké, bezzeg a múlt V10-es motorjai.

De mi van az autós adrenalinlöketek másik végén? Hatalmas löketű, dübörgő V8-as motor, a szűk kabin helyett egy szinte légüres tér és egyenként 700 kiló körüli kerekek. Ez lenne a Monster Truckok műfaja, és hogy miként jön ez össze a Formaula-1-gyel?

A Red Bull most két versenyzőt ültetett be a hatalmas kerekű V8-as gépekbe. Az óriási Mega Truckokat Max Verstappen és Juki Cunoda vezette, és kettőjük között még egy kis házi versenyt is összehoztak.

Eleinte egy időmérőt tartottak, ahol külön-külön mentek az erre kiépített pályán. A versenyt egy bányában rendezték meg, ahol kialakítottak ugratót roncs autókkal, sártengert és egy kanyart is.

Itt érezték meg a leginkább a versenyzők azt, hogy ezek az autók egészen máshogy mozognak. A hatalmas súlyhoz még több erő társul, mégsem olyan a dinamika, mint egy F1-es autóba.

A nagy testet úton kell tartani, pedig lebeg, billeg az egész szerkezet. Ez is tipikusan olyan sport, ami csak a fotelből tűnik könnyűnek. A japán pilóta mondjuk le is fulladt az elején, de aztán ráérzett a dologra.

Aztán következett a verseny, ami meglepő eredményt hozott. Max Verstappen szokatlan szituációba került, hiszen megmihálylott alatta a gép. Ehhez mostanában nem szokott hozzá az F1-ben, hiszen a Red Bull elég stabilan működő versenyautót épített alá.

A másik szokatlan számára az volt, hogy kikapott, hiszen Cunoda nyerte a csatát, tekintve, hogy Verstappen nem tudta befejezni a versenyt. Az alábbi videón te is megnézheted, mi történt:

Pedig ha valaki magas szinten műveli, a Monster Truck vezetés külön művészet és elképesztő mutatványokra képesek a profi versenyzők. Rendszeresen kétkeréken közlekednek, hosszasan kitartanak pózokat vagy akár szaltóznak a soktonnás gépekkel.

Red Bull