Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Itt a válasz, miért sikerült üzembiztos F1 autót építeni a Red Bullnak - VIDEÓ

2023. május 23. | 11:18

Komoly mérnöki munka van mögötte.

Egyre közelebb kerül a Red Bull ahhoz, hogy a tavalyi szezon után idén is világbajnokot adjon az F1-nek. Jelenleg Max Verstappen mögött Perez áll a második helyen a pilóták tabelláján, de az energiaitalos csapat a konstruktőri bajnoki címre is esélyesként pályázik.

Közzétettek egy videót, ami egy kis bepillantást enged abba, hogy miért sikerült üzembiztos autót építeniük, amivel jó eredményeket tudnak elérni. A tavalyi szezon elején ugyan voltak technikai gondjaik, azóta viszont sikerült kiküszöbölni ezeket, viszonylag problémamentesen dolgozik Verstappen és Perez autója is.

Ehhez pedig nagyon alapos és lelkiismeretes mérnöki munka szükséges, amelyet aztán gyártás és újabb ellenőrzések követnek annak érdekében, hogy az egyes alkatrészek az elvárt minőséget hozzák. Itt most azt mutatják be, hogy már egy egyszerű csavar legyártása is milyen sok folyamatból tevődik össze.

Először készítenek egy vázlatot az alkatrészről, aztán CAD-programmal megtervezik. Ezután a megfelelő fém alapanyagból lefűrészelnek egy rudat, amit aztán esztergával megmunkálnak.

Következik a szemrevételezés, ellenőrzik a menetprofilt és UV segítségével repedésvizsgálatot is végeznek, hiszen nem lenne jó, ha verseny közben törne el egy hajszálrepedés miatt a csavar. Ezután becsomagolják, majd pedig beépítik a versenyautóba.

Akinek van igénye az ilyen videókra, annak ez igazi pornóként hat. Mindig érdekes látni, hogy a legegyszerűbb dolgok mögött is sokszor milyen nagy munka rejlik.

Eva Marie Uzcategul T / Anadolu Agency / Getty Images
Épp békésen fordult záróvonalon a Ladával, amikor érkezett a gyorshajtó motoros - VIDEÓ Azt állította, tud manuális váltóval vezetni, szénné égetett kuplunggal adta vissza a kölcsönkért autót

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!