Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Durva összegért kelt el az első Aston Martin DB12

2023. május 31. | 08:04

Egy jótékonysági árverés keretein belül kelt el a félelmetes super tourer.

Nemrég debütált az Aston Martin a DB11 utódja, a DB12. A tradícionális brit gyártó úgy hivatkozik a modellre, mint a világ első super tourere, tehát alkottak egy pokoli gyors GT-t - Grand Tourer.

Az első legyártott példány nem is akármilyen, hiszen Fernando Alonso és Lance Stroll is aláírta, így bocsátották árverésre. A Cannes-i Filmfesztiválon került kalapács alá az autó, és végül valaki 1,6 millió dollárt, átszámítva 555 millió forintot adott érte.

A franciaországi árverésen befolyt összeget jótékonysági célra fordítja majd a brit gyártó. Bár a körülmények és az aláírások is különlegessé teszik az autót, önmagában sem semmi, amire képes.

A nevével ellentétben az Aston Martin nem V12-es motort szerelt a DB12-be, hanem egy kisebbet. Még mindig a Mercedestől átvett 4,0 literes, biturbó V8-ast reszelgetik a britek.

Viszont elég éles reszelőkkel dolgoznak, hiszen a DB12-ben ez a motor már 680 lóerő leadására képes, mellette pedig már 2750-től 800 Nm tol. Ezekkel a paraméterekkel az autó 3,5 másodperc alatt van százon.

Ez ma már nem hangzik annyira gyorsnak, mint pár éve, de az Aston Martin nem az agyatlan menésről és a lámpától-lámpáig gyorsulásról szól. Ahogy anno mi is kipróbálhattuk, az Aston Martin a kultúrált pusztításról szól és a vezetési élményről.

Ehhez pedig egy remek adaptív futóművet alkalmaztak a mérnökök. A hajtásláncban hátra elektronikusan zárható differenciálművet szereltek és a 21 colos kerekek Michelin Pilot Sport 5 S gumikat kaptak a biztos tapadásért.

Egészen új fedélzeti rendszerrel dolgoznak és a beltér kialakítása is jelentősen megújult, a gyártó szerint igazán sofőrközpontú lett. Azt, hogy a DB12 mennyibe kerül majd, egyelőre nem tudni, azonban annyit elárultak, hogy 2023 harmadik negyedévében érkeznek majd az első darabok.

Aston Martin
14 évesek próbáltak kocsikat ellopni Tatabányán, de inkább csak kifosztották azokat 200 milliárd forintot kap az államtól Mészáros Lőrinc autópálya-üzemeltető cége

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!