2021. július 09. | 12:00

Az amerikai színész a lengyelektől kapta ajándékba a kocsit.

Tom Hanks a világ egyik legismertebb színésze, rengeteg híres filmben szerepelt már. A kétszeres Oscar-díjas művész sok kollégájához hasonlóan komoly autógyűjteménnyel rendelkezik, járműkollekciója részét képezi az a menő Kispolszki is, amit a lengyel rajongóitól kapott.

A híresség néhány évvel ezelőtt Budapesten forgatott, két felvétel között pedig észrevett egy Kispolszkit a magyar fővárosban. Tom Hanks még időt is szakított arra, hogy a Twitteren fotókat posztoljon magáról, amint csodálattal áll a lengyel konstrukció mellett. Tréfásan meg is jegyezte, hogy Magyarországon járva rátalált az új autójára.

A fotók természetesen gyorsan körbejárták az internetet, ezekre Lengyelországban is felfigyeltek. A hivatalosan Polski Fiat 126p néven forgalomba hozott kocsi a szocializmusban népszerűnek számított a keleti blokk országaiban. Hanks autó iránti lelkesedéséről értesülve a Bielsko-Bialában élő Monika Jaskolska felvetette, hogy küldhetnének egy Kispolszkit a színésznek. A Dél-Lengyelországban található városban található az a gyár, ahol 1973 és 2000 között több mint hárommillió „Maluch-ot” (ez a becenév lengyelül totyogó kisgyermeket jelent) gyártott.

Jaskolska ötletével Rafal Sonik lengyel vállalkozó és raliversenyző is egyetértett, utóbbi aztán vásárolt és teljesen felújított egy 1974-es Polski Fiatot, amit el is küldtek a tengerentúlra. Sonik 8500 zlotyit fizetett a kocsiért, ez még 2016-ban történt, akkor ez az összeg 600 000 forintnak felelt meg.

Az egyedi Kispolszkit 2017. november 20-án Bielsko-Bialában rakták konténerbe és indítottak útnak az Egyesült Államokba. A kocsit aztán november 30-án vette át Tom Hanks a Los Angeles-i otthonánál. A fotózkodás után a színész be is pattant a picike kocsiba, majd ment vele egy kört, erről videó is készült, amit Sonik a saját YouTube-csatornájára töltött fel.