Tom Hanks a világ egyik legismertebb színésze, rengeteg híres filmben szerepelt már. A kétszeres Oscar-díjas művész sok kollégájához hasonlóan komoly autógyűjteménnyel rendelkezik, járműkollekciója részét képezi az a menő Kispolszki is, amit a lengyel rajongóitól kapott.

A híresség néhány évvel ezelőtt Budapesten forgatott, két felvétel között pedig észrevett egy Kispolszkit a magyar fővárosban. Tom Hanks még időt is szakított arra, hogy a Twitteren fotókat posztoljon magáról, amint csodálattal áll a lengyel konstrukció mellett. Tréfásan meg is jegyezte, hogy Magyarországon járva rátalált az új autójára.

A fotók természetesen gyorsan körbejárták az internetet, ezekre Lengyelországban is felfigyeltek. A hivatalosan Polski Fiat 126p néven forgalomba hozott kocsi a szocializmusban népszerűnek számított a keleti blokk országaiban. Hanks autó iránti lelkesedéséről értesülve a Bielsko-Bialában élő Monika Jaskolska felvetette, hogy küldhetnének egy Kispolszkit a színésznek. A Dél-Lengyelországban található városban található az a gyár, ahol 1973 és 2000 között több mint hárommillió „Maluch-ot” (ez a becenév lengyelül totyogó kisgyermeket jelent) gyártott.

Tom Hanks és az ajándékba kapott Kispolszki

Jaskolska ötletével Rafal Sonik lengyel vállalkozó és raliversenyző is egyetértett, utóbbi aztán vásárolt és teljesen felújított egy 1974-es Polski Fiatot, amit el is küldtek a tengerentúlra. Sonik 8500 zlotyit fizetett a kocsiért, ez még 2016-ban történt, akkor ez az összeg 600 000 forintnak felelt meg.

Tom Hanks és az ajándékba kapott Kispolszki
Fotó: Carlex Design

Az egyedi Kispolszkit 2017. november 20-án Bielsko-Bialában rakták konténerbe és indítottak útnak az Egyesült Államokba. A kocsit aztán november 30-án vette át Tom Hanks a Los Angeles-i otthonánál. A fotózkodás után a színész be is pattant a picike kocsiba, majd ment vele egy kört, erről videó is készült, amit Sonik a saját YouTube-csatornájára töltött fel.