Egyre több nagyváros érdeklődik a lábbal működő jelzőlámpák iránt

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-18, 13:19

A csülkünkkel vehetjük rá a lámpát arra, hogy minél előbb zöldre váltson.

Egyre többen vannak azok, akik nem a kezükkel, hanem a lábukkal szeretnék megérinteni a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülék nyomógombját, írja a rendőrség. A megoldás már itt kopogtat az ajtón, a Forward ausztrál tervezőirodának köszönhetően ugyanis már működnek olyan lámpák, amelyeken a nyomógomb nem derékmagasságban, hanem nagyjából bokamagasságban van elhelyezve.

Lábbal működő jelzőlámpa

Ha jobban belegondolunk, igenis van létjogosultsága a lábbal működtethető jelzőlámpáknak. A hagyományos magasságban elhelyezett nyomógombok hemzsegnek a baktériumoktól és más kórokozóktól, valóságos fertőző gócok. A mobiltelefonjukat szinte állandóan nyomkodó gyalogosok és a gyerekek is örülnek a megoldásnak, már azokon a helyeken, ahol az ilyen lámpák már működnek. A gyerkőcök nyilván azért szimpatizálnak a lábvezérléssel, mert a derékmagasságban elhelyezett nyomógombot maguktól csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják elérni.

Lábbal működő jelzőlámpa

A dolog lényege ugye adja magát, elég a cipőnk orrát a szenzorhoz érinteni, ha azt szeretnénk, hogy minél előbb zöld jelzést kapjunk a kijelölt gyalogosátkelőnél várakozva. Az érintőgomb felülete megnövekedett, formája pedig függőleges irányban oválisra változott. Sőt, képbe került még a körkörös megvilágítás, ami egyfelől megnöveli az észlelhetőséget az esti és az éjszakai órákban, másfelől pedig egy esztétikai pluszt is hordoz magában.

Lábbal működő jelzőlámpa

Az érintőfelület a szilárdság és tartósság érdekében alumíniumból készült, a rajta fúrt lyukak a nyíl láthatóságát és az audio elemek alkalmazását is lehetővé teszik. A kézmentes megoldás egyre nagyobb népszerűségre tesz szert világszerte, ennek ismeretében nem lehet csodálkozni azon, hogy a lábbal működtethető jelzőlámpa-vezérlés iránt egyre több nagyváros érdeklődik intenzíven.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Baleset-megelőzés

Kapcsolódó írások

BMW-vel pózoló lány
2020. február 13.
Szomorú videó készült a magyar utakon tapasztalható közönyösségről.
Nyugati tér
2020. július 30.
Ideiglenes parkolási tilalom lép életbe a Nyugati térnél.

További hírek