2023. december 19. | 15:28

Egykori kedvencét még aláírásával is ellátta a színész, ráadásul emellé egyedi felszereltségről van szó.

Nem akármilyen karriert futott be Arnold Schwarzenegger. Az osztrák testépítőből amerikai filmsztár, majd még Kalifornia állam kormányzója is lett, így sportembertől színészen át politikusig minden (volt) egy személyben.

Színes egyéniségéhez persze olykor színes járművek is társultak. Miatta kapott a világ Hummert – hisz addig csak a katonai Humvee létezett, ám neki annyira megtetszett a jármű, hogy csináltatott egy utcai változatot belőle, a többi pedig már történelem. Ám egy másik modell is az ő személyével hozható összefüggésbe.

Ez pedig nem más, mint a minden célra felhasználható Mercedes-Benz Unimog. Hazánkban például nyáron locsolókocsiként járja az utcákat, míg télen a hókotró szerepét ölti magára az igazi mindenes járgány.

Nos, a Terminátornak annyira megtetszett a jármű, hogy egy 1977-es példányból készíttetett magának egy személyre szabott darabot. Az U1300 SE egy kétszemélyes, platós négykerekű, amely kívülről sem egy puha bevásárlókocsi, belül pedig talán még keményebb.

Persze a fülkében található két ülés valódi bőrbevonatot kapott, illetve a zene szerelmeseinek egy Blaupunkt hangrendszer szolgáltatja a ritmust, de ezeken túl csak az ilyen méretnél már szinte kötelező tolatókamerát találjuk meg az extrák között. A temérdek műanyag kapcsoló és a baltával tagolt formák között üdítő látvány a színész aláírása – így aki megveszi, nem csak egy Unimogot vesz, hanem AZ Unimogot.

Ami a külsőt és a technikát illeti, egyértelműen terepezésre készítették fel a monstrumot: gallytörőrácsra szerelt Hella halogénlámpák, csörlő az első lökhárító alatt, légrugók, 445/65 terepgumik automata keréknyomás-kiegyenlítővel 22,5 collos felikre szerelve, valamint bukókeret a platón egyaránt megtalálható a repertoárban.

A meghajtásról egy 6,4 literes, sorhatos turbódízel motor gondoskodik 320 lóerővel. Az Unimog természetesen összkerékhajtással rendelkezik, így a spéci abroncsokkal és a csörlővel kiegészülve nincs az a helyzet, ahonnan ne bírna kimászni - egy olyan kis gödör sem jelentene neki akadályt, amit a színész legutóbb betömött.

Akit érdekel az egyedi jármű, annak lehetősége lesz árverésen kifejezni igényét rá január 20. és 28. között az arizonai Scottsdale városában. Korábban egyébként már járt eladósorban a szóban forgó modell, még 2016-ban 110 millió forintnak megfelelő összeget kértek érte, ám nem tudni, hogy akkor valaki megadta-e a kívánt pénzt, mindenesetre azóta nem lehetett hallani Schwarzenegger Unimogja felől – egészen mostanáig.

Don Arnold / Wirelmage / Getty Images