A Jaguar XJS kupé 1975-ben mutatkozott be, 1981-től pedig már tető nélküli változatot is kínáltak belőle, sőt az 5.3 V12-es motor mellett elérhetővé vált 3,6 literes, sorhatos benzinmotorral. A brit Lynx garázs 1982-ben faragott egy igazán különleges, shooting brake verziót belőle, aminek az Eventer nevet adták.

A híres olasz dizájner, Paolo Gucci ezután felkereste a Lynx garázst, hogy egy egyedi, Gucci kiadást készítsenek az Eventerből. A végterméket az 1990-es Genfi Autószalonon állították ki és érdekes módon a Gucci végül nem adta hozzá a nevét. Bár 20 darab gyártását tervezték, ez sosem valósult meg.  

Ez az 1987-es példány számos tulajnál megfordult, majd Ian Berg Jaguar rajongóhoz került, aki a restaurálás során két, egykor a Gucci-Eventeren dolgozó mérnök segítségét is kikérte. Az XJS-t az utolsó csavarig szétszerelték, ismét megkapta a kéttónusú fényezést az aranyló csíkokkal az oldalán, a kabin minden szegletét újra húzni azonban túl drága lett volna, ezért az maradt eredeti, megőrzött állapotában.

A Jaguar XJS-t várhatóan 70 000 és 100 000 angol fontért, átszámolva 32-46 millió forintért viheti haza új tulajdonosa.

Nyitókép: Depositphotos