2023. április 06. | 14:20

A Forbes magazin idén ismét kiadta a világ leggazdagabb embereiről szól listáját, amelyen két autós karakter is helyet kapott.

Összességében elmondható a listát megnézve, hogy gyenge éve volt a világ milliárdosainak. 500 milliárd dollárral lett kisebb összesített vagyonuk, megérdemelnek egy elmorzsolt könnycseppet.

A lista folyamatosan változik, így a világ leggazdagabb emberei is jellemzően csak egy-egy évig tartják meg ezt a titulust. Ahogy tavaly Elon Musk volt a világ leggazdagabb embere, a Twitterrel kapcsolatos játéka és a Tesla részvényeinek esése miatt most visszább esett a második helyre.

Vagyona jelenleg 180 milliárd dollár (62 billió forint), ami 39-cel kevesebb, mint tavaly. Pedig a Tesla és a Twitter-incidens ellenére a többi vállalata komoly pénzeket hozott, még a kilövésig el sem jutó SpaceX is jól teljesített.

A világ leggazdagabb embere jelenleg az LVMH nevű céget vezető Bernard Arnault, aki most először került ilyen pozícióba 211 milliárd dollárral (72,7 billió forint). Vállalata luxuscikkek forgalmazásával foglalkozik és olyan márkákat birtokolnak, mint például a Louis Vuitton.

A szupergazdagoktól egy kicsit lejjebb mászva szembe jöhet még egy autós név is, Toto Wolff. Neki a Mercedes-AMG Petronas F1-es csapatában van komoly részesedése.

A dollármilliárdosok között felbukkan több magyar név. Mészáros Lőrinc is felkerült a listára 1,2 milliárd dolláros (413 milliárd forint) vagyonával, mégsem ő a leggazdagabb. Az ország leggazdagabb embere Csányi Sándor 1,5 milliárd dolláros (516 milliárd forint) vagyonnal, de a világranglistán ez csak az 1905. helyre elég.

Maja Hitij/ Getty Images