2021. október 17. | 16:50

Sok dologról gondolták már, hogy lehetetlen, míg valaki be nem bizonyította, hogy mégsem az.

Elon Musk egy olyan ember, aki mer nagyot álmodni. Nem egyszerű feladat véghez vinni az olyan grandiózus terveket, mint embert juttatni a Marsra, vagy függetleníteni a világot a fosszilis üzemanyagok használatától. Azt, hogy Musk vajon sikerrel járhat-e, majd az idő eldönti.

Mindenesetre komoly erőfeszítéseket tesz, és mindent elkövet annak érdekében, hogy valóra váltsa lehetetlennek tűnő küldetéseit. Éppen ezért az Inc. újságírója, Carmine Gallo megkísérelte meghatározni, mi lehet az a három kulcsfontosságú tényező, amelyekre Musknak fokozottan oda kell figyelnie annak érdekében, hogy lehetővé tegye a lehetetlent.

Álmodj nagyot

Gallo szerint a SpaceX indulásakor Musk elképzelése, hogy embert juttat a Marsra őrülten nehéz és szinte lehetetlen feladatnak ígérkezett. De mivel volt rá némi esély, hogy mégis meg lehet csinálni, ez a néhány százaléknyi esély arra motiválta a tudósokat és mérnököket, hogy megtalálják a módját, hogyan lehetne mégis megvalósítani. 

„Az emberek gyakran túlbecsülik azt, mit is képesek elérni egy év alatt, de rendszerint alábecsülik, amit egy évtized alatt véghez vihetnek. Azáltal, hogy Musknak sikerült elérnie, hogy csapata ne vesszen el a részletekben és folyamatosan a teljes képet tartsa szem előtt, a távlati célra összpontosítson, biztosította, hogy alkalmazottai sose felejtsék el, miért is dolgoznak valójában” – jegyezte meg Gallo.

Ünnepeld meg az apró győzelmeket

Miután Musk megfogalmazta magasztos jövőképét, elérte, hogy csapata fokozatosan, apró lépésekben haladjon a cél elérése felé vezető úton. Folyamatosan új módokat talált arra, hogyan ösztönözze még keményebb munkára a mérnököket. Például egy alkalommal megígérte az egyik számítógépes szimulációkat végző dolgozójának, hogy vesz egy fagyasztottjoghurt-gépet az iroda számára, ha sikerült teljesíteni a kifejezetten szűk határidőket. Musk számítása bejött, a gép pedig a mai napig üzemel a SpaceX kávézójában.

„A sikeres vállalkozók tisztában vannak vele, hogy az egyetlen módja annak, hogy igazán nagyot alkossunk, ha apró lépésekben haladunk. Még akkor is, ha a végső cél távolinak és nehezen elérhetőnek tűnik. Fontos, hogy minden győzelmet megünnepeljünk” – tette hozzá Gallo.

Ha padlóra kerülsz, azonnal kelj fel

„Musk egy végletekig optimista ember, aki nem hajlandó elfogadni a vereséget. Azt követően, hogy a SpaceX első rakétaindítása kudarccal zárult, a cég 300 alkalmazottja teljesen padlóra került, Musk azonban képes volt ismét felrázni őket” – mondta Gallo.

„Előszöris, Musk más megvilágításba helyezte a történteket. Mesélt nekik más, történelmi jelentőségű rakétákról, amelyek szintén nem tudták teljesíteni korai tesztjeiket. Másrészt kihangsúlyozta a pozitívumokat, arra összpontosított, ami jól működött. Megdicsérte a csapatot a rakéta főhajtóművének teljesítményéért, vagy éppen a repülési rendszer működéséért. Akkor Musk azzal fejezte be mondandóját, hogy ’a SpaceX hosszabb távra tervez és történjék bármi, meg fogjuk valósítani a céljainkat.”

„A cég egyik alkalmazottja elárulta, bár az első kilövés nem hozott sikert, Musk lelkesítő beszédét követően mindenki úgy érte, nincs lehetetlen és bármit meg lehet valósítani” – fejtette ki Gallo.