A General Motors vezérigazgatója, Mary Barra 23,7 millió dollárt keresett 2020-ban, fizetésben köröket vert Elon Muskra, de ez nem meglepő, mivel a Tesla alapítója nem is követel magának hagyományos értelemben vett fizetést. Barra keresetének csak egy kis szeletét tette ki az alapfizetése, az ugyanis 2 millió dollár volt, de azon felül prémiumot is kapott több millió dollár értékben (itt különböző ösztönzőkre és részvényekre kell gondolni).

A Fiat Chrysler Automobiles vezérigazgatója, Mike Manley 14,2 millió dollárt keresett 2020-ban. A Ford 2020 októberében váltott vezérigazgatót. Jim Hackett, az előző főnök 16,7 millió dollárt kapott kézhez, az újonnan érkező Jim Farley pedig 11,8 millió dollárt tehetett zsebre.

Elon Musk a volán mögött

A Tesla is bejelentette vezetői fizetését. Elon Musk 2020-ban sem kapott fizetést, de az lett volna a meglepő, ha másképp történt volna. Sokan talán nem tudják, de a Tesla alapítója soha nem kért fizetést, a szerződésében rögzített kompenzációs csomag a Tesla bevételével, profitjával és piaci kapitalizációjával van összefüggésben.

A főnök kontraktusában előre meghatározott mérföldkövek vannak rögzítve, melyek a Tesla piaci teljesítményéhez vannak kötve, és ha elér egyet, akkor részvényopciót kap. A legújabb mérföldkő teljesítésével Musk jogosulttá vált egy 50,6 millió dollár értékű részvénycsomagra, amit a piaci ár töredékéért vehet meg.  A Business Insider értesülése szerint Musk 32 milliárd dollárt kaszálhatna a részvények eladásával. Bár a munkaszerződésében ki van kötve, hogy öt évig meg kell tartania a részvényeket, mielőtt eladná azokat.

Louis Camilleri a lemondásáig 375 846 eurót (jelenlegi árfolyamon 453 365 dollárt) keresett tavaly a Ferrarinál. Ebből 363 960 euró volt a fizetése, 11 886 eurót pedig béren kívüli juttatásként kapott, utóbbi magába foglalta a Ferrari céges autójához való hozzáférést.

Ola Kallenius (Daimler) alapfizetése 2019-ben 1,34 millió euró (1,6 millió dollár) volt, erre jött rá a 3,5 millió euró (4,2 millió dollár) értékű prémiumcsomag. Tavaly aztán belement egy 20 százalékos fizetéscsökkentésbe, mivel a gyártót nagyon rosszul érintette a pandémia. A japán autógyártók vezérigazgatói fizetéseiről nehezebb információt találni. Akio Toyoda (Toyota) 2018-ban 379 millió jent (jelenlegi árfolyamon 3,5 millió dollár) keresett.