2021. szeptember 18. | 17:50

„Ha nem vagy képes megütni a szintet, akkor ennyi volt, vége a dalnak.”

Az Elon Musk nevével fémjelzett vállalatok rohamtempóban növekednek. A dél-afrikai születésű üzletember jelenleg mintegy 110 ezer munkavállalót foglalkoztat világszerte az olyan cégeken keresztül, mint a Tesla, a SpaceX vagy éppen a The Boring Company. Musk közismerten rengeteget dolgozik, és nagy munkabírással rendelkezik – ugyanezt várja el munkatársaitól és alkalmazottaitól is. Éppen ezért nem lehet egyszerű feladat az irányítása alatt dolgozni.

Ezek alapján nem különösebben meglepő, hogy Musk főnökként hatalmas elvárásokat támaszt kollégáival szemben.

„Elon okos és hozzászokott ahhoz, hogy a világ legokosabb és legsikeresebb embereivel dolgozzon együtt. Tehát ha nem vagy képes megütni a szintet és hozni az elvárt eredményeket, akkor ennyi volt, vége a dalnak” – írja Douglas Coupland a The Guardianban.

De mégis mire van szükség ahhoz, hogy megüsd a Musk által elvárt szintet? A Tesla vezérigazgatója egy tavaly közzétett Twitter-bejegyzésben felvázolta, mi az a négy kulcsfontosságú tulajdonság, amire mindenképpen szükséged van a siker érdekében.

„Fáradhatatlan munkabírás, tehetség, hogy új dolgokat hozz létre, józan ész és megbízhatóság, a többit lehet fejleszteni” – írta Musk.

Jason Aten, az Inc. újságírója egyik cikkében rámutatott, hogy bár sokan azt gondolják, az idén 50 éves vállalkozó kimondottan olyan embereket keresett, akik jártassággal rendelkeznek a rakétatudományban vagy valamilyen kiemelt mérnöki területen, ám érdekes módon nem ez a helyzet. Sokkal inkább erre a négy kulcsfontosságú tulajdonságra koncentrált, hiszen ezek birtokában szinte garantált, hogy bármilyen feladat elvégzésére meg lehet tanítani az adott embert. A legfontosabb, hogy ezt a négy tulajdonságot nem lehet sem megtanulni, sem megtanítani valakinek. Éppen ezért számítanak ezek a szempontok kiemelt jelentőségűnek Musk számára, amikor munkaerő-toborzásról van szó.

Valószínűleg kevesen tudják jobban, milyen Elon Musknak dolgozni, mint a SpaceX korábbi tehetségkutatója, Dolly Singh.

„A nyomás hozza létre a gyémántokat, és Elon Musk a gyémántkészítés nagymestere... tudja, hogy még a saját magaddal szemben támasztott elvárásokat is képes leszel túlszárnyalni, ha folyamatosan nagy nyomás alatt tart. Ez egyszerre szándékos és briliáns. Elonnak dolgozni olyan, mintha egy különleges alakulathoz csatlakoznál, ahol olyan küldetéseket vállalunk, amelyeket mások lehetetlennek tartanak” – fejtette ki Singh.

Az Autoblognak adott interjújában Musk is maradt a Singh által felvetett katonai hasonlatnál.

„Az általános vélekedés az, hogy ha a Teslának dolgozol az lényegében megegyezik azzal, mintha a különleges erőknél szolgálnál. Természetesen ott van a rendes hadsereg is, de ha a Teslát választod, úgy döntesz, emeled a tétet. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Menő dolog a különleges alakulat tagjának lenni, de… egyértelműen nem való mindenkinek” – magyarázta Musk.