péntek - 2022. december 02.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ez történik, ha 6 darab hengerfejtömítést teszel egy Lada-motorba – VIDEÓ

2021. november 14. | 09:50

Újabb őrült kísérletet hajtottak végre az orosz videósok.

A Garage54 csapata előkapta azt a Lada-motort, amelyet korábban hőre világító festékkel fújtak le. Méghozzá azért, hogy kipróbálják, mi történik akkor, ha egymás után összesen 6 darab hengerfejtömítést szerelnek bele.

A kísérletet egy kompresszióméréssel kezdték, a motor pedig meglepően jó állapotban van annak fényében, hogy mit kellett eddig kibírnia. Nem volt nagy eltérés az egyes hengerek között.

Az egyes extra tömítések behelyezésével csökken a kompresszió a motorban, az első tesztnél két hengerfejtömítéssel próbálták ki. Már itt is mérhetően csökkent a kompresszió, ezután pedig további tömítések következtek. Egy tömítés kb. 1 mm vastag, ám egymásra helyezve őket úgy tűnik, hogy sokkal vastagabbak. A motor 4 tömítéssel is járt természetesen, a kompresszió pedig tovább csökkent. Ahogy haladnak előre, egyre nehezebbé vált lehúzni a hengerfej csavarjait, így egy kis olaj kezdett szivárogni.

További problémát okozott a vezérműlánc visszatétele, hiszen egyre nehezebb volt felfeszegetni a helyére. 6 tömítéssel már nem nagyon akart járni a motor, az égéstér térfogata itt jelentősen megnőtt. Itt már a gyújtáson és a keveréken is változtatni kellene, de ez már egy sokkal érdekesebb téma.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!