2023. június 07. | 12:15

Látványos kísérletet hajtottak végre egy Ladán, ehhez házibarkács eszközökhöz folyamodtak.

Számos látványos videót készített már a Garage 54 csapata például úgy, hogy egy autó valamelyik alkatrészét átlétszóvá tették. Ezt különbözű, saját gyártású műanyag alkatrészekkel érték el. Elég csak az átlátszó szelepfedélre vagy a diffi-hátfalra gondolni.

Most arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha direkt megforralják a hűtőfolyadékot különböző módszerekkel. A rendszert vízzel töltötték fel és több módosítást is végeztek a különböző elemeken.

Levették a ventillátort, hogy gyorsabban elérje a folyadék a kívánt hőmérsékletet. Beépítettek extra hőmérőt és nyomásmérőt a Ladába, valamint az egyik csőbe beletoldottak egy átlátszó műanyag részt, hogy az áramló folyadék jobban látható legyen.

A túlfolyót is átalakították, valamint az első kísérletnél levették a hűtőraditárorról a sapkát. Beindították a motort, szépen melegedett a rendszer, 96°C környékén el is kezdett forrni a folyadék. Ez látszódott a beletoldott csődarabban is, valamint hogy bugyogott kifelé a hűtőradiátorból.

Ezután a nyomás növelésének érdekében rátekerték a sapkát és újra beindították a motort. Szépen ment fel a hőmérséklet, ám a beletoldott csőnél megadta magát a gumi, így szétdurrant a cucc.

Megerősítették azt a részt és újra nekifutottak, de megint látványosan szétdurrant. Ezután továbbgondolták a dolgot, végül nem is engedett el a toldás, az átlátszó csődarab pedig megpuffadt a nyomás miatt. 

Így vagy úgy, szépen megkínozták a rendszert, de az jól látszott, hogy a nyomás változásával hogyan emelkedett a forráspont hőmérséklete.

Depositphotos