2023. október 02. | 09:49

Van a listán olyan tétel, amiért közel 800 ezer forintot kell befizetni.

Magyarországon a közlekedési morál romokban hever, és ez sok területen meglátszik. A döntéshozók egyik módszere, hogy megfékezzék ezt az állapotot, az a büntetési tételek emelése, amelyeknek így visszatartó ereje lehet.

Persze nemrég egy szakjogász elmondta, hogy a tehetősebb réteget ez semmilyen szinten nem érinti. Viszont talán néhány ember majd visszább vesz az új büntetési összegek láttán.

Hiszen éppen szeptember elején léptek hatályba az új, megemelt bírság összegek, ahogy ezt korábban meg is írtuk. Ezek között vannak egészen húzós tételek, amelyeket a Magyar Közlönyből lehet kiolvasni.

Ebben szerepel, hogy az érvényes vezetői engedély nélkül személy- vagy áruszállítási tevékenységet végzőkre akár 780 ezer forintos bírság is kiszabható, ami toronymagasan az egyik leghúzósabb tétel. Ehhez képest a második csak éppen a fele.

Azt az igencsak erős gyorshajtásokért kaphatjuk, amelynek maximális összege 390 ezer forint. Ehhez tényleg tolni kell, hiszen nemrég egy autóst 191 km/órával fogtak meg 90-es szakaszon, és ő is csak 260 ezret kapott, amit kifizetett, majd hajtott tovább.

Szintén súlyos összeggel kell számolni abban az esetben, ha engedély nélkül hajtunk be természetvédelmi és fokozottan védett területekre. Hiszen ilyen helyzetekben 195 és 390 ezer forintot kell kicsengetnünk bírság gyanánt.

Az ittas vezetés még mindig súlyos probléma, hiszen az autózást sem kerüli el a nemzeti szintű alkoholizmus Magyarországon. Ezért ennek büntetési tételét is növelték, így 0,30 gramm per liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm per liter levegőalkohol-koncentráció felett már 130 ezer forint körüli bírságra számíthatunk.

Ugyanennyit ér, ha autópályán folyamatosan a leállósávban haladunk, de csak a felét kell kifizetnünk, ha áthajtunk egy piros lámpán vagy megszegjük a kötelező haladási irányt. Szintén súlyos probléma a vasúti síneken való áthaladás a tilos jelzés ellenére, ezt 78 ezer forinttal díjazhatja a hatóság.

Egy behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása 39 ezer forint, és a végére marad a biztonsági öv nem használata, amelyért 26 ezer forintot szabnak ki a hatóságok. Lévén, hogy egy életmentő eszközről van szó, amit sokan hamis meggyőződésre támaszkodva nem használnak, ez egy elég enyhe büntetési tétel.

A bírságokat átlagosan 25 százalékkal emelték meg a legtöbb területen. Ezzel pedig nem csak a szabályok betartására próbálják presszionálni az embereket, de azért az államnak is becsurog majd kétmilliárd forint többletbevétel.

Police.hu