Glédában állnak az amerikai autócsodák a győri telephelyen

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-16, 09:59

Az USA-ból érkezett kontingens minden tagja csodálatra méltó.

Egy szelet mennyország az autóőrültek számára, talán így is jellemezhetnénk azt az autókereskedést, amely Győrben, a Galántai úton várja a kedves érdeklődőket. A Budapesttől nem messze fekvő telephelyen glédában állnak az Amerikából érkezett csúcsverdák, a beszámolók szerint a kereskedés előtt gyakran lefékeznek az autósok, hogy aztán a csodaszép kocsikon legeltethessék a szemüket, legalább néhány másodpercig.

Chevrolet Corvette-ek egymás mellett

A kereskedés tulajdonosai, Éder János és Szijártó Balázs megszállottnak vallották magukat, de ezt mondaniuk sem kellett volna, elég rápillantani a telephelyen sorakozó kocsikra, hogy a napnál is világosabban kiderüljön, mi a passziójuk.

„Ez a szenvedélyünk valójában gyerekkorunkból, az autóskártyák világából ered, amikor a köbcenti, a lóerő, illetve a sebesség volt a nyerő. Mivel ezeket leginkább az amerikai kocsik produkálták, így mi is ezek mellett kötöttünk ki” – mesélte Szijártó Balázs.

A két férfi 27 évvel ezelőtt kezdte el behozni Magyarországra az amerikai kocsikat. Kettőjük közül János az, aki felkeresi az autókat az USA-ban, a papírmunkát és a szállítást is ő intézi. Balázs felel a restaurálási munkálatokért.

„A gépkocsik 98 százalékban eladásra érkeznek, kimondottan gyűjtők kívánságára, egyedi kívánságok alapján. Kétféle kategóriára van érdeklődés: old timer modellekre, azaz a 30 pluszosokra és napjaink amerikai autóira” – magyarázta János.

Amerikai autócsoda

Elmondásuk szerint egy behozott autót nagyjából 1000 munkaórányi restaurálással lehet kipofozni, ez a folyamat egyszerre három műhelyben zajlik. Mint mondják, egy-egy restaurálási munka fél év- egy év közötti időintervallumot ölel fel. Az alkatrészek utánrendelése sem nagy probléma, öt munkanap alatt bármit leszállítanak a tengerentúlról (ha ezt a koronavírus-járvány közepette is tartani tudják, az nem semmi – a szerk.)

A telephelyen van egy DeLorean, amely csak külsejében azonos azzal a DeLoreannel, amelyet a Vissza a jövőbe című klasszikus mozifilmek forgatásain használtak. A Győrben megtekinthető példány a ’80-as évek elején lett legyártva, a 136 lóerős autó restaurálásra vár.

Amerikából érkezett Ford magyar rendszámmal

A DeLorean mellett három impozáns Chevrolet Corvette (1975–79), egy 300 lóerős motorral szerelt pazar Plymouth Satellite (1972) és egy 1966-os Ford Mustang is megcsodálható a kerítésen belül. Persze a Cadillac, a Pontiac és az 1973-as Gran Torino is bőven említésre méltó. Az amerikai autócsodák többségében 5-6 millió forintba kerülnek, de akadnak ennél drágább modellek is.

Fotók: Huszár Gábor

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1987 Buick Grand National, Buick GNX, matt fekete, elölnézet, oldalnézet, balról döntve, alulnézet
2020. január 11.
A XX. században a General Motors divíziói számos nagyszerű autóval gazdagították az amerikai utakat, melyek nagy hatással voltak az cégcsoport fejlődésére. Ma közülük ismerhetsz meg tízet!
1931 Cadillac Series 452 V16, RM Sotheby’s aukció
2019. szeptember 01.
Az RM Sotheby’s aukciós ház monterey-i árverésén 1,46 millió dollárért, vagyis megközelítőleg 423,7 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 1931-es Cadillac Series 452 V16 Roadster.

További hírek