2020. január 28. | 11:44

Komoly jogi háttere van a projektnek, de amennyiben minden jól megy, a DMC már 2021-ben megkezdheti a típus gyártását.

Néhány éve történt, hogy az amerikai Kongresszus hivatalosan is elismert olyan, kisebb autógyártó cégeket, amelyek csekély mennyiségben gyártanak autókat. A DeLorean márka azután, hogy hosszú időre úgymond visszavonult, megkezdte az alkatrészek és elemek gyártását a DeLorean DMC-12 nevezetű modell számára. Igenám, de újabb törvénymódosítás látott napvilágot, ezért a gyártást sosem tudták megkezdeni.

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

Mára fordult a kocka, hiszen a SEMA (Specialty Equipment Manufacturers Association) szervezet pert indított, és annak, valamint az ipar nyomásának köszönhetően jó esélyek vannak arra, hogy az eljárás még ebben az évben befejeződik és 2021-ben ténylegesen kezdetét veheti a termelés.

James Espey, a DMC alelnöke elmondta, hogy a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (NHTSA) megtette a maga részét, és egy 120 oldalas könyvet adott ki a környezetvédelmi ügynökség szabálytervezettel együtt járó rendelettervezeteiről. Ha minden jól megy, a DMC valamikor 2021-ben hetente körülbelül egy vagy két autó elkészítésével indíthatja be a gyártást.

Ami lényegesen lassíthatja az egész folyamatot az nem más, minthogy a módosításnak még több szerven is át kell mennie, felülvizsgálatra van szükség, így hosszú hónapok telhetnek még el, mire egy régiúj DeLorean DMC-12-es legurulhat végre a gyártósorról. A gyártó új motort és kényelmi felszerelést igényel, de a külsőt mindenképp eredeti formájában hagynák!

Az Autoblog magazin munkatársai felvázolták a helyzetet és optimisták az üggyel kapcsolatban. Feltették a kérdést, hogy amennyiben minden jól sül el, milyen kihatással lesz mindez a potenciális vásárlókra?

Megszületik egy olyan DeLorean DMC-12-es, mely ugyan messze áll a legutóbbi verziótól, de számos jellemzőjével mégis magában hordozza majd azt. Az eredetileg használt 3,5 literes V6-os egység ezúton nyugdíjba vonul, helyét egy újfejlesztésű, nagyjából 350 lóerős motor veszi át.

A mechanikus jellemzők, mint például a kormánymű, a sebességtartó automatika (tempomat) és a 21. századi fényszórók, amelyek az eredetiben nem voltak elérhetők, mostantól az alapfelszereltség részei lesznek. A kényelmi funkciók, például a navigáció, a Bluetooth és a klimatizált, vagyis fűthető/hűthető ülések úgy fest, felkerülnek az opciós listára.

2016-ban 100 000 dollárra (kb. 30 600 000 Ft) becsülték a DeLorean DMC-12-est. Cseppet sem volna meglepő, ha ezek az árak azóta feljebb csúsztak volna, márpedig valószínűleg ez történt. Jelenleg a DMC, a Revology és még néhány kisebb vállalat várják az amerikai kormány következő esedékes lépéseit az ügyben.