2023. március 31. | 22:23

A hajó a Karibi-térségben található Antigua és Barbuda egyik kikötőjében várja gazdáját.

Másfél éve a Karibi-térségben található Antigua és Barbuda Falmouth nevű kikötőjében vesztegel az Alfa Nero nevű luxusjacht. Több társához hasonlóan ezt a hajót is az orosz-ukrán háború kezdetén foglalták le a hatóságok.

A kikötőben fizetendő bérleti díj, a legénység élelmezésének és a hajó tankolásának számlája már közel félmillió amerikai dollárnál tart. A helyi kormány közleménye szerint a jacht állítólagos tulajdonosának már csak napjai vannak a cselekvésre, különben a hajót árverésre bocsájtják.

A Bloomberg úgy értesült, hogy a jacht bejegyzett tulajdonosa Andrej Gurjev, orosz milliárdos. Az üzletember Londonban tartózkodó ügyvédjei azonban tagadják a híreszteléseket.

„Ahogy arról Antigua és Barbuda hatóságait is értesítettük, Gurjev úr nem gyakorol semmiféle tulajdonjogot az Alfa Nero felett, a hajót 2014 óta alkalmanként kereskedelmi charterjáratként használta” – áll az orosz milliárdos egyik jogi képviselőjének újságírói kérdésre adott válaszában.

Ha a jacht valóban Gurjev tulajdonában áll, akkor minden oka megvan rá, hogy tagadja ezt a tényt. Több orosz oligarchát ugyanis számos szankcióval sújtottak Ukrajna megszállása miatt, Gurjevet azonban a jelek szerint nem igazán érintették az intézkedések, hiszen a vagyona még mindig 10 milliárd dollár felett van.

Amennyiben nem jelentkezik a tényleges tulajdonos, gyakorlatilag bárki megvásárolhatja azt a luxusjachtot, melynek fedélzetén helikopter leszállópálya, panoráma medence és fodrászszalon is található.