2024. január 24. | 17:21

Valószínűleg nem túl hízelgő az alábbi videót látnia egy olyan ország lakosainak, amely száz és ezer évek óta fennálló építményekkel büszkélkedhet.

A kínai Nagy Fal az UNESCO világörökségi listáján is szereplő monumentális építészeti csoda. Többszáz éves kora ellenére napjainkig jó állapotnak örvend, de nem ez az egyetlen régi építmény, mely beírta magát a történelemkönyvekbe.

Most ennek ellenkezője miatt bosszankodhatnak a kínaiak, ugyanis egy borzasztó kivitelezésből fakadó banális hibát vett videóra valaki, és tette közzé az interneten, hogy az egész világ láthassa, nem csak örök életű csodák épülnek a Föld – immáron – második legnépesebb országában.

A felvételen egy aszfaltcsík látható, ami tele van apró kitüremkedésekkel. Ezek szinte mindegyike nem más, mint kvarckristály és egyéb kemény ásványi anyagok, amik lényegében felnyomták a vékony, gyenge útburkolatot.

A miértekhez kicsit vissza kell mennünk a dolgok elejére. Először is, volt egy kivitelező, aki valószínűleg a lehető legnagyobb profitra vágyott, így kihagyott némi anyagot az útból, ami talán sosem derül ki, ha nincsenek heves esőzések és áradások. Ezek ugyanis kimosták az aszfalt alól azt a kevés alapot, amit kapott, majd saját súlyánál fogva megsüllyedt. Mivel a kristályok és kövek a helyükön maradtak, így felnyomták a pár centis burkolatot.

Az útépítés egyáltalán nem könnyű szakma, sok buktatója és nehézsége van, így komoly tervezést igényel. Néha azonban még a jól megépített úttal is kikezdhet egy (vagy több) csőtörés, mint ahogy történt az 2023 januárjában egy BMW-vel Debrecenben.

Persze van, ahol szimplán a kivitelező tehető teljes mértékben felelőssé, illetve az is előfordul, hogy pusztán túl öreg a burkolat és elég pár repedés, no meg a téli hőingadozás és csapadékos időszak, hogy pillanatok alatt kialakuljanak a hatalmas gödrök. Nemrég összeszedtük, mit lehet tenni kátyúkár előtt és annak bekövetkezése után.

@mysticmonastic clear quartz breaking through. #quartz #breakthrough #motherearth #askwhy #educate #awakening #breakingthebarrier ♬ A chillingly beautiful female voice and a beautiful piano(1148500) - Chiemikan
Depositphotos