kedd - 2022. szeptember 27.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hogyan keletkeznek az autók elnevezései?

Következzen a Carwow gyűjtése a legérdekesebb autónevekről!

Nehogy azt hidd, hogy egy autó nevét olyan egyszerű kitalálni. Először is fontos, hogy jó hangzású legyen többnyire minden nyelven, ne legyen már eleve levédve és egyediséget sugározzon. Kezdjük a sort a rövidítésekkel, ugyanis számos gyártó szereti több szó első betűjét egymás mellé tenni, így alakulhatott ki például a Toyota C-HR elnevezés, ami a Compact High Ride-ból ered, tükörfordításban Kompakt Magas Menet, ami a szabadidő-autó hasmagasságára utalhat. A Honda HR-V-nél a High Rider Vehicle, míg a Toyota RAV4-nél a Recreational Activity Vehicle (Szabadidős Tevékenységre alkalmas Jármű) szavakat egységesítették. Sőt, a RAV4 új generációját már Robust Accurate Vehicle-nek, vagyis Robusztus Alapos Autóként definiálják. 

A Nissan Leaf neve a Leading Enviromenmentally Friendly Affordable Family Car szavakból állt össze, mely elnevezés a vezető szerepet tulajdonítja a környezetbarát, megfizethető családi autók kategóriájában ennek a modellnek. A SMART a Mercedes és a Swatch óragyártó cég kooperációjából ered: Swatch Mercedes ART = SMART. 

Van, hogy néhány elnevezés nem arat sikert egyes országokban, mint például a Chevrolet Nova, ami a spanyolul annyit jelent: nem megy. Tehát a spanyolajkúak fejében mindig az járhatott, hogy vajon mikor fog lerobbani a Nova. A Hyundai Kona eredetileg Hawaiin található Kona negyedről kapta a nevét, ám a portugáloknál ez a szó a vaginára utal. 

Az állatvilág remek forrásként szolgál az autógyártóknak, hiszen innen jött a Mustang, a Puma, a Cayman (aligátorféle) és a Macan elnevezés, ami az indonéz nyelvjárásban tigrist jelent. A Taycan a törököknél a fiatal ló lelkére utal, a Tiguan a tigris és az iguana (leguánfélék) szavakból ered. A Mitsubishi Starion a stallion, vagy csődör szóból keletkezett, a Colt szintén a lovakkal köthető össze, hiszen csikót jelent. 

Vannak olyan gyártók, akiket az időjárás inspirált: Nissan Sunny (napos), Volkswagen Bora egy hideg áramlatú, szezonális szelet jelent Horvátországban, a Sirocco a meleg mediterrán szélről kapta a nevét. A Maseratinál a Ghibli egy arab eredetű szó, ami a líbiai sivatagban tomboló szélre utal. 

Az Aston Martin a DB betűkombináció után minden modelljénél a V kezdűbetűt kezdte el használni, így alakult a Virage, ami franciául annyit jelent: fordulni. A római mitológiában a tűz istene a Vulcan, a Valkyrie pedig egy mitikus női harcost jelképez. 

Leginkább a távol-keleti gyártóknél fordul elő az, hogy sokszor csak egy jól csengő angol szót használnak, mint például a Toyota Century, Nissan Skyline, Mazda Bongo Frendy, Mitsusbishi Delica Space Gear, Honda Life Dunk, Daihatsu Naked (meztelen), Isuzu Wizard (varázsló).

A Lamborghini szeret a spanyol bikaviadalokból meríteni: a Murciellago és a Gallardo is egy-egy híres bika neve volt, a Miura egy bikefélére utal, az Espada egyfajta kard, amit a viadaloknál használtak. A Countach (ejtsd: kuntás) már annál érdekesebb: állítólag az autó tervezésekor az egyik mérnök kiáltott fel hangosan, mikor meglátta a készülő modellt: „Countach!”. Ez észak-olasz dialektusban, direkt fordításban pestist jelent, ami a szlengben annyit tesz „WOW!” vagy magyarosan „Azta!”. Ezek után ez lett a projekt megnevezése, így végül az autó is ezt a nevet kapta -  milyen jól döntöttek!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!