Így keni el a V8-as tuningolt Niva egy Audi RS6 száját - VIDEÓ

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-19, 12:35

A különleges Nivát 6 hónapig építette a VTG nevű cég Varsóban.

Ritkán látni olyat, hogy egy alapvetően off-roadozásra tervezett autó lenyomjon egy Audit egy negyedmérföldes gyorsulási versenyen. A turbós, V8-as motorral tuningolt Lada Niva viszont többek között az RS3-nál és az RS6-nál is gyorsabbnak bizonyult.

A különleges Lada a VTG nevű lengyel cég varsói műhelyében készült, fél éven keresztül. Ez a csapat rendkívül gyors összkerekes autók építésével szerzett hírnevet magának a szakmában. A Niva rendelésre készült, a kocsi tulajdonosa az Ukrajnában élő Oleg Vorvul. A futómű egyes elemei a Mitsubishi EVO-hoz készültek, ezért azokat át kellett alakítaniuk lengyel barátainknak, máskülönben nem passzoltak volna az egyedi Nivához.

A speckó Lada egy lengyelországi versenyen debütált, ahol 9,5 másodperc alatt ment végig a 400 méter hosszú szakaszon, közben pedig 231,31 km/órás sebességet ért el. A motorháztető alatt 6,3 literes, Chevy V8-as motor található, amely eleinte 850 lóerőt tudott leadni. Ezzel azonban nem voltak elégedettek a VTG-s srácok, ezért a Precision 7675 turbót kicserélték egy Precision PT91 turbófeltöltőre, így az erőforrás most már 1080 lóerő leadására képes.

A motor további jellemzői:

  • Dart blokk,
  • Trick Flow 245 hengerfejek,
  • MSD Atomic szívósor

Az alább megtekinthető videó a bizonyíték arra, hogy a turbós V8-assal szerelt Lada simán le tudja gyorsulni az Audi RS6-ot és RS3-at, de a modifikált E30-as BMW sem tudott gyorsabb lenni nála, pedig az elrugaszkodások finoman szólva sem sikerültek jól a Niva szempontjából. A videó egyébként 1 éves, de ez a történet szempontjából másodlagos.

Kapcsolódó írások

Elon Musk áll a betört ablakú Tesla Cybertruck előtt
2019. november 25.
A bemutató előtti próbán minden simán ment.
Forgalmi dugó Amerikában
2019. december 03.
Most azért volt miért sajnálni a jenkiket.

További hírek