2023. január 17. | 17:22

Ki gondolta volna, hogy ismét egy TikTok-trendről derül ki, hogy értelmetlen és káros.

A TikTokon már meg sem lepődik az ember, hogyha valami hajmeresztő hülyeséggel találkozik. A gond akkor van, amikor sokan nem ismerik fel, hogy az adott dolog hülyeség, köztük az sem aki a tartalmat készítette.

Ezzel nem az a gond, hogy szisztematikus népbutítás zajlik ezáltal, hanem hogy esetenként magunknak vagy másoknak károkat okozunk ezzel. Ahogy nemrég egy történelmi jelentőségű brit átkelőt vágott tönkre a TikTok krémje, most téves autóápolási tippekkel rombolják a közízlést.

Terjedésnek indult ugyanis az a praktikum, hogy borotvahabbal milyen jól lehet autókárpitot tisztítani. Az elv hasonló, mintha innentől fakanál helyett rovarirtós flakonnal kevergetnénk a forró levest. Bár nem arra találták ki, meg lehet vele csinálni és ezzel magasabb rendűnek érezzük magunkat a tudás birtokában, mint azok a hétköznapi emberek, akik fakanalat használnak.

Ugyanez a helyzet a borotvahabbal is, mert a videó alapján - hacsak nem trükkfelvétel - akkor tényleg eltünteti a retek egy részét az üléskárpitról, hosszútávon viszont több kárt okozhat, mint hasznot. Ahogy a videó végén látni is, hogy az ülés bal combtámaszán rejtélyes kis foltok jelennek meg, amik előtte nem voltak ott.

Hogy mégis milyen károkra képes a borotvahab az autó belterében, arról az Auto Trader oldal kérdezett meg egy autóápolással és tisztítással foglalkozó szakembert. Ő elmondta neki, hogy már a borotvahab összetétele miatt sem alkalmas a szer az ülés tisztítására.

A borotvagélben ugyanis olyan ásványi olajok és egyéb szerek vannak, melyek segítségével bőrünkön sima felület jön létre és meglágyul a borosta. Ezzel szemben ezek az olajok az autókárpiton nagyon nehezen eltávolítható, vagy eltávolíthatatlan foltokat hoznak létre.

Emellett ha érzékenyebb anyagú kárpit van esetleg az autónkban, akkor elszíneződést okozhat a borotvahab, így főleg nem ajánlja. Hozzátette, hogy a piacon rengeteg féle, direkt autókárpit ápolására szolgáló szer van és ha nagyon koszos az autónk, egy belső kozmetika sem túlzottan drága.

Ha valaki attól érzi magát felsőbbrendűnek, hogy a tömeg A-t mond ő meg B-t, akkor inkább olyan szerekkel próbálkozzon a szakértő szerint, mint a szódabikarbóna, hiszen az remek szagtalanító lehet. Emellett permetezhetünk légfrissítőt a szellőzőbe, de azt sem szabad túlzásba vinni.

Tehát az eset egy újabb példája annak az általános mondásnak, hogy ne higgyünk el mindent, amit az interneten látunk. Főleg a TikTokkal érdemes vigyázni ilyen téren, hiszen ott tényleg ipari szinten zajlik a trükkfelvételek és az átverések készítése a nézettség érdekében.

Depositphotos