2023. május 22. | 15:03

Ráadásul nem is egyedül, hanem lányával ketten tisztelegnek Ken Block emléke előtt indulásukkal.

Ken Block özvegye, Lucy Block és lányuk, Lia Block is elindul az idei Pikes Peak International Hill Climb versenyen. Ezzel emlékeznek a ralilegendára, aki nemrég egy tragikus baleset után elhunyt.

Lánya a Hoonipigasus fantázianevű Porsche 911 alapú versenyautóval tervez indulni, anyja viszont egy annál is extrémebb járművel. Konkrétan egy elektromos aszfalt-buggy szerűségről van szó, ami a Sierra Echo EV nevet viseli.

Ez egy kifejezetten versenyzésre épített csővázas buggy, ami ahogy a nevéből is adódik, elektromos. 3 darab akkumulátor táplálja, amelyek összesen 18,6 kWh kapacitással bírnak. Ez versenyzéshez bőven elég lehet.

Egy alig bő 612 kilós járműről van szó, amit több villanymotor hajt. Ezek összteljesítménye akár 300 lóerő is lehet, de még letaglózóbb a közel 500 Nm forgatónyomaték.

Speciális villanymotorokról van itt szó, amik 12 ezres percenkénti fordulatra képesek. Egy áttételház és a féltengelyek után közvetlenül hajtják a kerekeket, így az Echo EV végsebessége simán átlépi a 190 km/órát.

Ez horrorisztikus lehet egy ilyen kis könnyű, együléses, nyitott buggyban, aminek egyébként elég tisztes futóművet terveztek. Állítható csillapítása, illetve akár 25 és 30 cm között rugóútja van.

A speciális célokra épített autóból összesen 7 darab készül majd, amelyeket szeretnének 43 ezer dollárért (15 millió forint) eladni. Az innen befolyt összegből olyan tehetséges ralipilóták pályakezdését szeretnék támogatni, akiknek csupán a pénz miatt nincs lehetőségük az elindulásra.

Rainier Ehrhardt/ Getty Images