2023. január 13. | 12:37

Érdekesen alakult a mezőny idén, de egy autó mégis képes volt maga alá gyűrni hat másikat.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Összesen 7 autó maradt versenyben a zsűri szavazatai alapján 27 indulóból, ezek közül került ki az idei év autója. A szavazást 23 európai ország 59 autós újságíróból álló zsűrie végzi - köztük két magyar.

Forrás: Jeep

Hogy a rangos elismerésre melyik hét autó pályázott, arról korábban írtunk, közülük jött most ki győztesen a Jeep Avenger, aminek sikerét most a Brüsszeli Autószalonon hirdettek ki. A nyertes Avenger összesen 328 ponttal utasította maga mögé a többi hat modellt.

A második helyezett a Volkswagen ID.Buzz lett 241 ponttal és mögötte a Nissan Ariya lett az utolsó dobogós 211 ponttal. Mögöttük fentről lefele haladva sorban a Kia Niro (200), a Renault Austral (163), a Peugeot 408 (149) végzett.

A sor végére két modell került, mivel egymás testvérmodelljei ezért egy kalap alá vette őket a zsűri. Így lett utolsó a Toyota bZ4X és a Subaru Solterra páros mindössze 133 ponttal.

Az idei évben a mezőnyben már nem volt olyan autó, amit kizárólag belső égésű motor hajt, vagy elektromos vagy hibrid modellek közül választhatott a zsűri. Ennek fényében nem is olyan meglepő, hogy az Év Autója történetében 4. alkalommal nyer elektromos autó.

Először 2011-ben történt ilyen, amikor a Nissan Leaf lett a győztes, majd utána 2019-ben a Jaguar I-Pace. Tavaly a Kia EV6 nyerte el a rangos címet, tehát egymás után most két évben is elektromos autó nyerte a szavazást.

Ha érdekel, melyek voltak a győztesek 1980-tól kezdve, akkor az erről szóló cikksorozatunkat is érdemes elolvasnod.

Car Of The Year